Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här klarar Steele VM-tiden

/

En lång och stressig resa tog Andrew Steele från Storbritannien till Gävle för att göra ett sista försök på att springa under 46 sekunder – kvaltiden till Storbritanniens VM-lag.
– Nu är det allt eller inget, jag hoppas på mycket stöd från Gävleborna, sade Steele innan start.

Annons

I fredags sprang Andrew Steele på 46.14 i Dublin. En tid som inte skulle kvala in honom till Storbritanniens VM-lag. För att kvala in behövde han springa under 46 sekunder. När han inte klarade den tiden blev det lite bråttom med chanser att göra det på. Han ringde gode vännen, svensken och 400-meterslöparen Johan Wissman för att kolla om det fanns några tävlingar i Sverige. De lärde känna varandra under en tävling 2007 och har hållit kontakten sedan dess. Johan själv tävlade under helgen i Sundsvall men dess värre fanns inga 400-meters lopp där. Då tipsade han om Gavlehovspelen och fick tag i tävlingsledaren Mats Åkerlind som ordnade en plats åt britten i 400 meter.

– Jag hämtade honom från flyplatsen på lördagskvällen, säger Åkerlind.

Det regnade kraftigt på vägen hem från Arlanda i går så resan tog längre tid än beräknat. Under söndagen spöregnade det över Gavlehov och funktionärerna skottade vatten med spadar och jobbade för att hålla banorna torra. Men när det var dags för herrarnas 400 meter sprack solen upp. Åkerlind berättade Andrews historia i speakern strax innan start och hela publiken ville hjälpa Andrew att komma under 46 sekunder.

I starten fick han i gång publiken som applåderade längs hela varvet. Han kom ensam över mållinjen och långt efter kom resten av klungan. Att han vann var det inget tvivel om men det enda viktiga var om han hade klarat kvaltiden eller inte.

45.90 kom han i mål på tillslut och hade därmed klarat kvaltiden för VM.

– Tack så hemskt mycket för ert stöd och tack för den här möjligheten, jag är så tacksam att jag fick den här chansen, säger en lättad Steele efter målgången när det stod klart att han klarat tiden.

Egentligen var tanken att han skulle ha sprungit in tiden i Dublin men så blev det inte.

– Jag kände att jag hade det i mig, annars hade jag inte gjort den här långa resan till Gävle. Jag var tvungen att ge det ett till försök, säger han och fortsätter:

– Det var svårt att förbereda mig mentalt under den här långa, stressiga resan. Jag var tvungen att satsa allt på det här.

Var det värt resan?

– Ja, just nu är jag så himla lycklig. Det var verkligen värt den hårda resan, från Dublin, till London sedan från London till Stockholm för att komma till Gävle. Nu är jag riktigt glad.

I morgon åker Andrew tillbaka till London igen och nu hoppas han att han äntligen blir uttagen till VM-laget när han klarat kvaltiden.

– Om jag blir uttagen kommer jag bara att satsa allt på att göra mig redo för Beijing.

En som gärna hade sprungit loppet för att prova mäta sig med Steele och för att ge honom en match var GIF:s Erik Martinsson.

– Det var hemskt tråkigt att stå på sidan och titta på. Jag tror att jag hade kunnat ge honom en match men framför allt hade det varit kul att springa mot honom och riktigt bra träning inför SM, säger Martinsson.

– Ja han var lite sur när vi tittade på loppet, han vill så gärna springa. Men det kommer fler gånger, säger Eriks mamma Ulrika.

Mer läsning

Annons