Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här kom skrällen som gärna får bli blågul också

/

Annons

Den franske stavmusketören Renaud Lavillenie såg ut att vilja höja takhöjden i Fågelboet när han hoppade nån halvmeter över sin ingångshöjd på 5,80.

Men sedan landade han i sin egen pannkaka, när VM fick sin första riktiga knall.

Nu är det nästan så jag hoppas på en svensk också. Knall alltså.

Och varför inte i just stavhopp, där det faktiskt finns en liten lucka längst däruppe vid ribban, och Sverige plötsligt har två hoppare i damernas final.

Angelica Bengtsson såg hur säker som helst på alla höjder – och hennes 4,55-hopp hade lite av Lavillenie-känsla över sig. Hon var mycket högt över, och sån indikerar att det finns överkapacitet som dock måste släppas ut vid exakt rätt tillfälle, med rätt stavhårdhet och allt som krävs för en fullträff i friidrottens akrobatik.

Och Angelica Bengtsson är alltså inte ensam, utan har sällskap i onsdagens final av Michaela Meijer, en annan 22-åring med högflygande planer.

Riktigt spännande. Det går inte att kräva något, men skrällen i herrarnas tävling får ju en att hoppas i alla fall.

Där var det kanadensaren Shawnacy Barber som bara hoppade och hoppade och hoppade och var först över 5,90 – och det skapade en tävling som ingen hade räknat med.

Till slut behövdes det sex meter för att besegra 21-åringen, och här kan man väl verkligen snacka om årets stjärnskott, och det var det ingen som klarade.

Det blev bara ett brons för Lavillenie, om man vill jämföra med andra misslyckanden.

Michel Tornéus stod visserligen för det största övertrampet i den svenska VM-truppen (jag sätter bara frågetecken för insatserna på 3 000 m hinder för damer) – men är ju en man med hyfs; så han sa förlåt till svenska folket i radio och TV.

Övertrampen visade bara att Tornéus chansning att åka till Peking var just en chansning – och att han just fick chansa för att hoppa de 7,98 som hade krävts för att gå till final.

Det sprack, för en av få svenskar som nånstans i en osargad kropp har kapacitet att hoppa upp på en mästerskapspall.

...blommorna i Shelly-Ann Fraser-Pryces hår!

Under tisdagen är det dock svenskt i en löpfinal, Abeba Aregawi på 1 500 m. Här är Genzebe Dibaba, som slog ett sånt där oslagbart kinesiskt rekord från en mörk tidsålder, favorit och det är tufft om medaljerna: Dibabas landsmaninna Seyoum, nederländskan Sifan Hassan – och kenyanskan Faith Kipyegon som jag utser till extrem outsider.

Aregawi? Femma-sexa – om inte plötsligt löpningen från VM-guldåret 2013 kommer tillbaka.

...visst måste väl arrangörerna ha nån typ av jättefläkt som sätter fart på flaggorna under prisceremonierna.

Skräll nr 2. Dafne Schippers, Nederländerna, rusade fram till VM-silver strax bakom Shelly-Ann Fraser-Pryces hår.

Mer läsning

Annons