Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppartalangen Adam årets bäste idrottsjunior

Med ett nytt prydligt personbästa på 7,27 meter i längdhopp och fina talanger också i tresteg, var det ingen som kunde hota 19-årige Adam Ståhlberg när det gällde att utse årets främste idrottsjunior i Norduppland.

Annons

Det är Nordupplands Idrottsallians som varje år utser pristagaren. Belöningen till Adam blir UNT-plaketten och han kommer att primeras vid Alliansens årsmöte den 29 november.

– Jag höjde mitt personbästa vid Världsungdomsspelen i Göteborg i juli och det var en rejäl höjning. Jag hade tidigare som bäst 688 i längdhoppet. Jättekul också att få den här utmärkelsen, säger Adam när Sporten gratulerar.

– Det lossnade vid SAYO spelen lite tidigare på säsongen. Där hoppade jag för första gången över sjumetersgränsen och noterade 705. Då släppte det en hel del mentalt också, säger Adam, som är nöjd med sin säsong, frånsett då en liten miss vid JSM.

– Med 7,27 meter från Göteborgstävlingen var jag ju favorit till en landslagsplats vid Nordiska Mästerskapen på Island. Men då slog Alexander Wittloc från Hanviken till med ett prakthopp på hela 750 och tog landslagsplatsen, säger Adam, som då imponerades av Alexanders fullträff.

Adam är 19 år, är 187 lång och väger 75 kilo. Han är klar med sina studier på gymnasienivå och jobbar nu som personlig assistent. Han fortsätter att tävla för Örbyhus Friidrott en säsong till. Men till sommaren finns det andra planer.

– Förmodligen söker jag mig till "hopparcentrat" Göteborg. Jag vill ju vidareutvecklas och i Göteborg finns alla förutsättningar, säger hoppartalangen.

Nu är det inte bara längdhoppet som finns med i bilden. Nej, i tresteg finns också härliga talanger hos Örbyhusgrabben. Ett silver vid JSM inomhus som 17-åring. I tresteget har det också blivit guld vid skol-SM. När det gäller just skol-SM, så har Örbyhustalangen klarat hem både silver och bronsplatser.

Vilken tränarhjälp har du på hemmaplan?

– För min del är det främst Hilding Engberg (gammal trestegststjärna) som hjälpt mig. Nu har jag också fått hjälp från landslagstränaren Bengt-Erik Blomqvist, Falun. Jag åker upp till Falun var tredje vecka och får träningsråd av Bengt-Erik, säger Adam, som har hoppat ända sedan före skolåren.

– Jag var nog inte mer fem år när jag började idrotta. Jag höll också på med pingis och fotboll. Men sedan 15 års ålder har det varit full satsning på längd och tresteg.

Just nu är det uppbyggnadsträning som gäller för Adam. Han kommer också att tävla lite mer sparsamt under inomhussäsongen.

– Ja, det får bli lite mindre tävlande jämfört med förra året. Men jag satsar på JSM inomhus som körs i Sätrahallen, Stockholm, i mars. Då siktar jag främst på längdhoppet. Vi får se om jag också hoppar tresteg. Men det är tufft att dubblera, påpekar Adam, som förra året punkterade en hälsäck vid en dubblering.

Vidarestudier i Göteborg och ännu fler resultatförbättringar tack vare kontakten med "hopparcentrat" finns med i Adams framtidsplaner.

Vad tror du att du kan prestera redan den kommande säsongen?

– Jag gjorde en rejäl ökning på hela 39 centimeter den här säsongen. Men sedan jag klarat sjumetersgränsen, så har det lossnat. Målsättningen får väl bli att nå upp till 7,50 den kommande säsongen. När det gäller tresteg kanske jag kan klara 14,50, säger den stora hoppartalangen, som jagar vidare mot nya djärva mål. Sporten önskar Adam Lycka till.

Mer läsning

Annons