Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inne-SM: Martinsson höll för guldtrycket

Det är inte lätt att slå igenom och plötsligt vara den som alla vill slå.
Förväntningarna vägde tungt på Erik Martinsson inför inne-SM-finalen på 400 m i Stockholm.
Han höll för trycket och vann SM-guld.

Annons

Sverigebäst, svenskt juniorrekord och ett topplopp i Globen.Erik Martinssons konkurrenter var laddade. Men det märktes inte. Erik vann 400 m och ledde Gefle IF:s herrar till ytterligare två bronsmedaljer.

Superrutinerade Robert Alneroth i vikt och sensationelle nykomlingen Abdelfath Yassim på 1500 m slutade båda treor.

400-finalen blev precis så jämn som man kunde förutspå. Men man kan säga att Erik avgjorde 240 meter från mål. Då fick han ledningen in på gemensam bana och den släppte han aldrig. Huvudkonkurrenterna Trausti Stefansson och Alexander Nordkvist låg i rygg på Erik men orkade aldrig ens göra en allvarlig attack. Erik styrde och vann knappt men klart -

47,81 mot Traustis pers 47,99 och Alexanders 48,09. Inget rekord för Erik denna gång, men det gjorde inget när det blev ett SM-guld.

– Det kändes egentligen lugnt hela helgen, tyckte Erik. Jag kände att jag borde klara hem segern om jag bara var koncentrerad.

Inte heller tränare Thomas Persson var nervös innan loppet: Nej, det är ju inte jag som skall springa, skrattade han. Och det är lätt att coacha Erik, han vet vad han vill och hur han skall genomföra sin tävling.

Guldet var faktiskt den första SM-titeln för Gefle IF:s herrar på seniornivå. (På damsidan har Ewa Johansson vunnit fem SM-guld). Det närmaste är ett SM-guld på 500 m som Erik Wiklund vann – år 1898.

I kölvattnet av Erik blev det två brons till Gefle IF. Det första var en knallsensation. Abdelfath Yassin hade inte sprungit mer än tre 1500-lopp i sin karriär – som började för 14 månader sedan. Knappt 20-årige Abdelfath kom till ISM för att se och lära i ett försöksheat och kanske gå till final. Nu blev det en direkt final och där tog han chansen.

Finalen dominerades totalt av före detta Gefle IF-löparen Johan Walldén. Med flera av huvudmotståndarna uppsatta på andra distanser valde Johan att göra sitt eget lopp. Han tog täten direkt och malde sedan ner startfältet med bra tempo.

– Det kändes tungt efter Globen, sade Johan. Då var det säkrast att inte hamna i en tät klunga.

Abdelfath lade sig i början som 5:a-6:a. Med 600 m kvar började han närma sig tvåan Tim Sundström och avancerade till silverplats. Men bakifrån kom starke JVM-löparen Vidar Johansson och säkrade andraplatsen före Abdelfath. Med personligt rekord 3.55,00 var han en halvsekund från silvret och lika långt före fyran.

– Jag är glad för bronset menade Abdelfath. Men samtidigt är jag lite missnöjd. Jag känner at jag skulle kunna springa fortare. Nu blir jag lite försiktig när jag inte vet hur de andra springer.

Helt klart var Abdelfath den mest överraskande medaljören vid ISM.

Betydligt mer väntat var bronset i viktkastning för Robert Alneroth, hans tionde SM-medalj i grenen. (1 guld, 5 silver och 4 brons). Det var en ganska lättad Robert som summerade:

– Det gick att kasta och efter sex veckor av ont i knäna var det en framgång. Dessutom var det kul att ta en tionde SM-medalj i vikt. Det bör jag vara ensam om.

Tävlingen började med avvaktande kastning. Men sedan tog Markus Johansson, Göta, över och vann solklart med 21,36. Leif Arrhenius tog silvret med 19,31 mot 19,26 för Robban och 18,90 för Hans Eriksson.

Övriga insatser från området: Louise Ekman, GIF, slutade femma i höjd, hennes bästa placering hittills. Hon klarade 1,73 utan rivningar så långt men sedan tog det stopp på 1,76 – om hon hade klarat hade det blivit brons.

Femma blev även längdhopparen Max Andersson, Tierps IF. Det var hans första finalplacering som senior. Han hoppade stabilt med 7,22 som längst, 9 cm från pers. I tresteg hade GIF:s Madde Nilsson en mindre lyckad tävling. Hon blev åttonde med 12,08.

Nästa helg väntar JSM i Göteborg med chans för Erik, Abdelfath, Max och Louise att ta nya medaljer.

Mer läsning

Annons