Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jimmy Nordin tränar för en comeback

EM-skandalen i Göteborg 2006 blev slutet på Jimmy Nordins kulstötarkarriär – trodde nog alla, inklusive Nordin själv.

Tre år senare är han tillbaka i kulringen. I kikarsiktet har han i första hand EM i Spanien 2010.

– Jag ska stöta längre än jag någonsin gjort, säger han.

Annons

Blyg har han aldrig varit, Jimmy Nordin, och årgång 2009 av kulstötaren från Gävle utgör inget undantag. Han har bara tränat i fyra veckor men pratar redan om EM, VM och OS. Och det är inget konstigt med det, menar han.

– Jag skulle aldrig satsa igen om jag inte trodde att jag kunde göra bättre resultat än jag någonsin gjort. Bättre back-up med sponsorer och sånt och träning helt anpassad för kulstötning gör att jag kan ha större mål än inför förra comebacken, säger han.

Förra comebacken, 2005, beskriver han själv som ”mixtrande forskning och oseriös träning”. Den satsningen slutade i kaos i samband med EM i Göteborg 2006. Jimmy Nordin misslyckades i kvalet och i besvikelsen över detta blev det en blöt kväll på stan, iklädd landslagskläder. Det slutade i fyllecell och skandal och Jimmy Nordins karriär som friidrottare var av allt att döma över.

Men nu har tre är gått och Jimmy Nordin, 30 år i år, vill ha ett annat slut på historien. Återstår att se om han lyckas. Han har inte hållit i en kula sedan 2006.

– Jag var ganska otränad när jag började träna för fyra veckor sedan men kroppen har muskelminne så styrkemässigt är det nog inga problem. Tekniskt är det svårare men det ska nog gå. Förra comebacken tog det fyra månader att göra 19 meter men jag räknar med att det ska gå bättre den här gången, säger han.

I söndags talade han ut i en P3-dokumentär om det som hände i Göteborg. Annars har han lagt det bakom sig. Media rapporterade flitigt och detaljrikt om skandalen men det har han inga problem med, säger han. Då är det värre relationen till friidrottsförbundet, som han känner sig sviken av.

– Media gör sitt jobb och vi lever i symbios. Men förbundet ger jag inte många kronor för. Jag har ingen kontakt med dem och de kan hålla på och leka i sitt hönshus.

Jimmy Nordin ska låta resultaten tala, är det tänkt, och precis som förr kör han sitt eget race, med sig själv som tränare. Entusiasmen inför en återkomst till de större arenorna finns där. Att han är i full träning inför en planerad comeback hade han egentligen planerat att ligga lågt med ett tag till.

– Men jag kunde inte hålla mig, säger han.

Två timmar om dagen har Jimmy Nordin avsatt till träning, ungefär vad en egen företagare, partiledare (Befolkningspartiet) och småbarnsförälder mäktar med. Men det räcker, menar han, om kvaliteten på träningen är hög.

Han är även engagerad i nätsidan Gavleprotest som samlar namnunderskrifter för en ny fotbollsarena i Gävle. Någon namninsamling eller omröstning gällande sin egen comeback är däremot inte aktuell.

– Det är något som bara rör mig. Jag är inte intresserad av vad andra tycker om det, säger han.

Vilken klubb han ska tävla för – Gefle IF, MAI och Hässelby är alternativen – har han ännu inte bestämt. När han gör sin första tävling är inte heller spikat, men någon gång i vår lutar det åt.

– Jag kommer i alla fall att vara bäst i Sverige när jag tävlar igen, det vet jag, säger han.

 

Mer läsning

Annons