Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvalfighter –inför Finnkamp

Gunder Häggspelen får extra hög status i år.
Anledningen: Nio av grenarna kommer att fungera som kval till Finnkampen.
– Det ska bli fantastiskt trevligt, säger Gefle IF:s ordförande Jan Hovdebo.

Annons

Den 29-30 augusti är det dags för den traditionsenliga och prestigefyllda friidrottskampen mellan Sverige och Finland på Ullevi i Göteborg.

Vid fjolårets upplaga av Gunder Häggspelen gick det att kvala in till Finnkampen i grenarna slägga, höjdhopp och 400 meter.

Tre grenar har i år vuxit till nio. Den 22 augusti avgörs tävlingen på Gunder Hägg Stadion.

– Det är alltid de tre bästa i varje gren som tävlar i Finnkampen, de med bäst form, och det är svårt att säga exakt hur många som kommer att kunna kvala in via Gunder Häggspelen, säger Mats Åkerlind, hedersledamot i Gefle IF:s styrelse och färsk ordförande i Svenska Friidrottsförbundets tävlingskommitté.

– Mustafa Mohamed är ju till exempel redan given. Men det här är helt klart en statushöjare. Tävlingen får en helt annan kvalitet och den kommer att locka starka namn från både Danmark, Norge och Finland.

Från förbundshåll föddes önskemålet om kvaltävlingar till Finnkampen redan i fjol, och smygstarten gav verkligen mersmak.

– Till i år har idén utvecklats, och nu blir det mer renodlade kvaltävlingar, säger Åkerlind.

I Göteborg arrangeras Road To Daegu samma dag som Gunder Häggspelen. Där kommer elva grenar att fungera som kval till Finnkampen.

När dessa två tävlingar avgörs, är världsmästerskapet i Berlin inne i sitt slutskede.

VM pågår mellan den 15 och 23 augusti.

– För att få en uppfattning om digniteten på de två kvaltävlingarna kan man göra en jämförelse. Det är som en större turnering i ishockey, där NHL-proffsen inte är med, säger Åkerlind.

Tidigare har Gefle IF haft stora tävlingar som Europacupen (2005) och SM (2002). Dessutom arrangerade föreningen en tävling med GP-status 1998.

I årets upplaga av Gunder Häggspelen sponsras vissa grenar av Folksam.

– Målsättningen framöver är att gå upp ytterligare några steg, i form av galor. Det var ett tag sen nu, säger Åkerlind.

GIF:s ordförande Jan Hovdebo ser fram emot Gunder Häggspelen.

– Det ska bli fantastiskt trevligt. Det känns extra roligt att vi har flera egna deltagare som kan kvala in till Finnkampen, säger Hovdebo.

Tre självklara hemmahopp är Annika Petersson i spjut, Angelica Ström i tresteg och Robert Alneroth i slägga. Sedan är Johan Walldén en outsider på 800 meter.

Mer läsning

Annons