Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet i halvmaran – besegra Dahl

Hemlingbys Jonas Holmberg återvänder till Kanada i slutet på juni.

Men först är han ute efter revansch mot Anders Dahl i Gävle Halvmarathon.

Annons

– Jag tror att jag kommer att ta det, säger Holmberg.

De möttes på den korta distansen i terräng-DM i måndags och då stod Högbo AIK:s Anders Dahl som segrare. En skön revansch för Dahl som i fjol fick se sig besegrad av Hemlingby LK:s 29-årige Jonas Holmberg på den långa distansen i terräng-DM.

På söndag är det dags för nästa duell – i Gävle Halvmarathon över 21 kilometer. Där har Anders Dahl en seger att försvara från i fjol. Men...

– Det är fördel mig. Jag har väldigt svårt att hålla hög fart på kort distans. Det här passar mig bättre, säger Jonas Holmberg när Sporten träffar honom i Hemlingby innan han ger sig ut på den sista längre löprundan inför söndagens uppgörelse.

Dahl springer i klassen Män 45, medan Holmberg startar i Män 21 – men en given duell är att vänta då samtliga klasser startar samtidigt.

Holmberg har taktiken klar för sig.

– Jag siktar på att ta det lugnt i början, men ändå hänga med huvudklungan. Första varvet blir förhoppningsvis en transportsträcka, och sedan gäller det att öka farten på andra varvet. Jag tror att första varvet blir väldigt avgörande för utgången i loppet.

Efter fem års lärarstudier i Kanada flyttade Jonas Holmberg hem till Sverige igen förra våren, tillsammans med sin fru Aynsley Klassen. Han är uppvuxen i Falun, men har alltså tävlat för Hemlingby LK den här säsongen.

– Vi träffades i Kanada, och snart kommer vi att åka tillbaka dit, säger Jonas.

I slutet på juni, närmare bestämt, går flyttlasset.

– Det finns många fördelar här i Sverige, med fina cykelvägar och motionsspår. Men det sociala livet fungerar inte lika bra här. Jag har byggt upp ett stort kontaktnät i Kanada, säger Jonas.

– Och i Kanada är det mer prestationsinriktat. Där är det bara tävling som gäller. Här är det mer upp till en själv.

Under åren i Kanada tog Jonas flera kliv framåt i utvecklingen, mycket tack vare det hårda träningsupplägget.

– Jag tränade både mer och hårdare i Kanada, där framför allt tredje och fjärde året var stora steg framåt. Träningen resulterade i större framgångar på tävlingarna. Jag har blivit starkare, mer taktiskt driven och kan hålla hög fart under en längre period, säger Jonas, som under det gångna året har han jobbat som lärare på Engelska skolan – och i sommar räknar han med att hitta ett jobb så fort som möjligt i Thunder Bay i Kanada.

Gävle Halvmarathon firar 30 år, och den här gången kommer även veteran-SM att avgöras.

– Det är perfekt. Då kommer det en del gubbar med fart i sig, säger Jonas Holmberg med ett skratt.

Den 28 maj väntar det stora målet för Holmberg, nämligen Stockholm Marathon.

– Jag siktar på en topp 15-placering där, säger Jonas Holmberg.

På söndag avgörs även Gävle Kvartsmarathon, som är hälften så långt som Gävle Halvmarathon. I går eftermiddag var totalt 267 deltagare anmälda till tävlingen.

– Det är rekord, redan innan de efteranmälningar som kommer att komma in. Tidigare har vi haft 232 deltagare som mest. Nu tror jag att det blir fler än 300, vilket är något mer än väntat, säger Stig Vilén, en av tävlingsledarna.

Vilén ser mest fram emot duellen mellan Anders Dahl och Jonas Holmberg.

– Jag tror att segern i hela tävlingen står mellan dom. Det blir nog väldigt jämnt. Kvalitén på startfältet i övrigt är relativt hög, säger Stig Vilén.

Mer läsning

Annons