Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man är aldrig snabbare än dopningsskuggan

/

Annons

Det här är den sanning som friidrotten lever i och som får vara hur orättvis som helst eftersom lurendrejeriets skugga faller över de mest oskyldiga.

Springer man fort, ännu fortare och helt fantastiskt – då riskerar man att få dopningsrykten i hälarna och dessa kan man aldrig springa ifrån.

Dafne Schippers är nederländskan som har svept fram på sprinterbanorna i VM, och först tog silver på 100 meter bakom Shelly-Ann Fraser-Pryce och dundrade förbi allt och alla på 200 meter och vann guldet före en jamaicansk nykomling (Elaine Thompson) och en veteran (Veronica Campbell-Brown).

Fakta är att Dafne Schippers före VM hade sprungit på 22,03 som bäst – och gick i mål på 21,63 och med det är den tredje snabbaste kvinnan i världen genom tiderna.

Ettan är Florence Griffith-Joyner (host).

Tvåan är Marion Jones (host-host).

Egentligen borde vi utse 23-åringen från Utrecht till världens främsta 200-meterslöpare genom tiderna, och åka segway på innerplan för att fira att en gammal DDR-notering (Marita Koch) raderats ut som Europarekord.

På 100 meter sänkte Schippers under VM sitt personbästa från 11,03 till 10,81.

Jag föredrar tills alla har kissat klart att hoppas att hon är en supertalang som tränat sig till vansinnets gräns, en Carolina Klüft, och försöker ruska av mig de Katrin Krabbesyner som lätt dyker upp.

Schippers var för bara två år sedan en sjukampare i Klüfts spår, som blev inledd på sprinterbanorna och vann dubbelt i EM i Zürich i fjol.

Det låter och ser ut som en oslipad diamant som hamnat i rätt par skor.

Jag blir hellre kallad för lättlurad än för djupt orättvis.

Men balansgången i friidrott ser väl ut ungefär så här

Häcklopp? Där kan vad som helst hända, speciellt i Peking. Ni kommer väl ihåg att det var där som Sanna Kallur sprang rätt in i en häck i OS 2008 och att man sitter och längtar efter henne fortfarande.

Nu: En amerikanska sprang omkull både häck och sig själv, en annan tjuvstartade bort sig i semifinalerna – och den tredje blev bara fyra. I stället Jamaica, Tyskland och Vitryssland på pallen.

Song Tao, mannen som kunde gått till historien som den som satte stopp för Usain Bolt, var tillbaka på jobbet på sin segway och med sin kamera på axeln i Fågelboet.

Han hälsade också på Bolt, och knöt ett vänskapsband på dennes ena handled.

Bolt såg ändå fundersam ut. Jag förstår det.

Se upp för den där killen på segway. Man vet aldrig.

Jag hade nog tänkt ägna den här krönikan åt den njursjuke amerikanen Aries Merrit, han olympiamästaren och världsrekordhållaren som varit så sjuk och som ska genomgå en njurtransplantation bara några dagar efter VM.

Men Shippers kom emellan.

Merritt blev trea nu, bakom silvermedaljören Parchment, Jamaica, och ryske segraren Sergey Sjubenkov.

Det var Rysslands första guld i Peking, och blott andra medalj. Nationen med den riktigt kraftiga dopningsstämpeln tog 15 förra gången på hemmaplan i Moskva 2013.

Någonting har hänt.

Nåt bra.

Mer läsning

Annons