Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martinsson redo för A-landslaget

/
  • Förra sommaren möttes de i en hård kamp i Norge. Nu är det dags igen för Erik Martinsson och Kolbeinn Höder Gunnarsson.

På lördag eftermiddag kliver Gefle IF:s Erik Martinsson ner i startblocken för ett historiskt lopp. Det handlar om Nordenkampen i Oslos nya friidrottshall i Baerum och här gör ännu inte 19 år fyllda Erik sin debut som individuell löpare i A-landslaget.

Annons

Distansen är hans favorit – 400 m och han bli den förste gästriken som deltar på distansen sedan 1998.

– Favoritdistans? Inte direkt, pustar Erik efter ett träningslopp. Det gör ont och man mår illa. Men det går bra och det är det viktigaste.

Sommaren 2014 var för Erik Martinsson en mix av framgångar och några missräkningar. Han vann JSM inne och ute och debuterade i seniorlandslaget som stafett löpare. Men sjukdom gjorde att det stora målet, JVM I Canada, gick om intet.

Förra året var jag alltför fokuserad på JVM, menar Erik.

– I år försöker jag att ta det som det kommer och hålla flera alternativ öppna. I vinter har jag tränat bra och varje dag låtit träningen vara viktigare än tävlingar en bit framåt i tiden.

Det tänket har fungerat bra. Erik har bara gjort tre tävlingar och endast ett över 400 m. Det loppet gav honom gästrikerekordet inomhus och gjorde honom till Sverige-etta.

– Riktigt kul, tyckte Erik. Jag var ju med i Lag-EM förra året och när man har debuterat undrar man alltid om det blir fler chanser i blågult. Jag tycker inte att jag hade något perfekt lopp senast och det här blir en inspirerande helg inför SM och JSM.

Både Erik och lagkompisen Alexander Nordkvist, Huddinge har noterat 48,02 i vinter. De bör ha ganska goda chanser att placera sig på övre halvan. 400 m körs i två heat med fyra löpare per heat.

Förhandsfavoriterna finns i det kombinerade dansk-isländska laget. Nick Ekelund-Arenander har varit Nordens bäste i ett par år och han är även svensk mästare (dubbelt medborgarskap). Isländske Kolbeinn Hödur Gunnarsson är bara året äldre än Erik och vann deras inbördes kamp vid Nordiska J-landskampen i somras (0,14 skilde). Båda norrmännen har årsbästa kring 48,5 och detsamma gäller för bäste finske löparen.

– Det är bara att gå ut och ha roligt och sedan kämpa för varje poäng. Om sedan klockan visar en tid under 48 sekunder…, ler Erik.

Avslutningsvis kan vi notera att det inte har varit så vanligt med 400-löpare från Gefle IF och Gästrikland i seniorlandslagen genom åren.

På herrsidan är det bara Björn Engström som har gjort en start på 400 och en i stafett. Övriga gästrikeherrar är Folke Alnevik på 1940-talet (I14 och GSGF), Sven Krokström 1920 (IFK) och Stig Lindgård 1947 (SGK). En enda tjej har nått seniorlandslaget men hon har å andra sidan en rejäl meritlista. GIF:s Ewa Johansson gjorde 1987-93 hela 12 landskamper på 400 m och 14 i stafett (och dessutom några starter på 400 m häck och på 200 m.

Mer läsning

Annons