Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martinsson rekordsnabb i Göteborg

Erik Martinsson vann 400 metersloppet på rekordtid. Max Andersson vann med tangerat rekord. Louise ”Lollo” Ekman blev tvåa med rekordhöjd. Det var de tre topparna för vårt område vid de två stora tävlingarna under lördagen. Erik och Max tävlade i Stockholm och Lollo i Göteborg.

Annons

Erik Martinsson kom till Sätra hall i Stockholm med målet att matcha sin fina innesäsong från 2014. Då radade han upp fina lopp under 49 sek och hade som bäst 48,27, bara 0,02 från gästrikerekordet inne. Årets första lopp bjöd på riktigt vasst motstånd. Huddinges pånyttfödde 25-åring Alexander Nordkvist hade ett nysatt pers och svenskt årsbästa 48,11 och i fältet fanns också landslagsmannen Axel Bergrahm.

Förra vintern tog Erik spets och styrde sedan loppet. Men nu fick han inte den chansen. Alexander var först in på gemensam bana och höll ledningen ända in på upploppet. Då kom Erik med en mäktig avslutning och tog sig precis förbi. Både fick 48,02 (svenskt årsbästa) men Erik var tre tusendelar före.

Oj, så skönt, pustade Erik efter loppet. –Jag var osäker på var jag stod formmässigt och dessutom har Alexander varit imponerande i vinter.

Dessutom borde jag väl få en plats i laget till Nordiska innekampen i Växjö om två veckor.

Eriks tid var inne-pers med 0,25 och dessutom distriktsrekord inne med 0,23. Det gamla sattes 1998 av GIF:s Björn Engström.

Seger i Stockholm blev det även för Max Andersson, Tierps IF. Max gav sig själv en tidig 20-årspresent (han fyller på tisdag) genom att persa i längd med 17 cm. Förra helgens 7,14 ökade till 7,31. Det var en tangering av upplandsrekordet som sattes 1996 av Patrik Andersson, Heby.

– Kul att nå honom, skrattade Max. Han har också uterekordet på 7,40 och mitt utepers är 7,39. Jag får väl öka lite till.

Det kan nog bli fler ökningar. Max hade bara två giltiga hopp och dt sista övertrampet var klart längre. Max siktar nu på ISM och IJSM.

Louise Ekman kom till Göteborg med målet att bekanta sig med årets JSM-arena. Friidrottens Hus brukar bjuda på bra höjdtävlingar och så blev det även nu. Lollo hade hunnit med tre tävlingar och serien 1,73 –

1,70 -1,69. Nu vände trenden och Lollo hoppade riktigt högt. Upp till 1,74 var hon utan rivningar och sedan väntade 1,77. Det betydde en tangering av hennes bästa utomhus och 2 cm över gällande

juniordistriktsrekord inomhus. Efter en knapp rivning gled hon i andra försöket över och därmed försvann ett riktigt gammalt rekord. Maria Jämthagens 1,75 hade stått i 25 år, sedan 1990, tangerat fyra år senare av Susanne Persson, båda Gefle IF.

1,80 var nästa höjd men där var inget försök riktigt nära. Louise kunde också notera att hon blev tvåa och bästa svenska. Segern gick till ungerska landslagshopparen Barbara Szabo med 1,84 medan bronset gick till göteborgsboende estländskan Mari Klaup. Hon och Louise klarade 1,77 men GIF-Louise hade färre rivningar. Något som hon var nöjd med:

– Det här var verkligen kul, tyckte hon efteråt. –Jag hoppade så stabilt idag och jag hade inga slarvrivningar. Nu känns det riktigt positivt när jag ser fram mot JSM.

Så långt var Gefle IF:s insats i Göteborg lyckad men det blev även en

del tråkiga noteringar. Emma Gällstedt sprang säkert i sitt försöksheat

på 60 m och var tvåa bakom Khaddi Sagnia. Men det blev ingen final för Emma. Vid inbromsningen stukade hon foten och det såg inte alls bra ut.

Efter en stunds behandling var dock känslorna någorlunda positiva. För Sandra Törnros blev det inget tävlande. Sviterna efter influensan är fortfarande kännbara.

I Stockholm råkade GIF:s Abdelfath Yassin ut för en riktigt allvarlig felseedning på 1500 m. Han blev satt i C-finalen mot klart sämre motstånd. Han vann sitt heat med 13 sekunder på 4.00, endast en sekund från segertiden i B-finalen.

Mer läsning

Annons