Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martinsson slog till med svenskt rekord

/

– Där satt den! Erik Martinsson närmast dansade runt Globens blå banor efter sitt 400 meters-lopp. Han hade fått chansen i A-finalen men då på den otacksamma bana 1.
Men – Erik Martinsson tänkte inte bli någon statist och blev det inte. Han blev svensk rekordhållare!

Annons

Förra helgen hade Erik ett ganska dåligt lopp vid Nordenkampen. Då fick han på sin innerbana några tunga knuffar när man gick in på gemensam bana.

– Det tänkte jag inte låta hända igen, sade Erik. Så jag satsade allt på att vara med efter ett varv och sedan hålla min bana.

Visst hade Erik lärt sin läxa. Holländske Bonevacia fick med ett varv kvar finna sig i att Erik var före honom och Erik var bara några meter bakom Pavel Maslak, d v s regerande världsmästaren inomhus. Det drygades ut men inte med mycket. 46,38 för tjecken och Erik som fyra inte ens tio meter bakom!

Tiden var sensationell. 47,43 var pers med 0,59 och – svenskt juniorrekord inomhus (19-årsjuniorer) Mattias Claesson noterade 47,61 år 2004!

Erik var givetvis glad men ändå en aning missnöjd:

– Äsch, kvalgränsen till Inne-EM är 47,40 och det här var retfullt nära. Men det kommer fler lopp och det här var bara ett steg på vägen, log Erik innan han gick iväg för att genomgå dopingtest, obligatoriskt vid svenska rekord.

Erik får sällskap på J-rekordlistan av bl a Patrik Sjöberg, Sanna Kallur och Kajsa Bergqvist. Samt en till rekordhållare från Gefle IF. Claes Rahm håller rekordet i tresteg med 16,22, noterat redan 1983.

Nu väntar närmast Inne-SM i Stockholm lördag-söndag och helgen därpå JSM i Göteborg. Och kanske Inne-EM i Prag!

Mats Åkerlind

Mer läsning

Annons