Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordin berättar sanningen bakom skandalen – i bok

För tre år sedan åkte Jimmy Nordin till friidrotts-EM i Göteborg – och drack sig full i landslagsoverallen.
Nu ger han ut en bok där han förklarar hur det kunde hända.
– Det jag skriver är 100 procent äkta, boken har fungerat som en liten terapi.

Annons

Kulstötare, tyngdlyftare, webbdesigner, sångare, kostrådgivare, sexleksaksförsäljare, politiker – och nu författare. Den före detta friidrottaren Jimmy Nordin breddar sitt register.

På onsdag släpps ”Fram till EM-skandalen” i bokhandeln – 152 sidor där Nordin ger sin egen bild av vad som egentligen ledde fram till fylleskandalen som blev början till slutet på karriären som kulstötare på landslagsnivå.

– Jag hjälpte advokaten Tryggve Emstedt med omslaget till hans bok ”Medan latten kallnar” och tänkte att det här är något jag också skulle vilja göra. Jag kände ett behov av att berätta vad som hände. Drack jag två sexor, gick ut på stan och hamnade i fängelse den där gången – eller fanns det nåt mer bakom alltihop...?

– Bara tre veckor faktiskt, det gick fort. Jag hade ju allt färdigt uppe i skallen. Jag trodde först inte att jag skulle klara av det, jag har haft problem att skriva långa texter tidigare. Men det bara flöt på. Jag har suttit och skrivit på heltid i princip dygnet runt.

Boken, som ges ut av förlaget ”Books on demand” i Visby, börjar med att Jimmy i åttaårsåldern hittar en kula i skrubben där hemma – sedan berättar han historien om sitt liv ”Fram till EM-skandalen”.

– Det handlar om så mycket mer än idrott. Det är en naken historia, 100 procent äkta.

Tiden innan EM 2006 hade Jimmy Nordin svåra personliga problem, vilket till slut ledde fram till att han skämde ut sig i Göteborg.

– Jag vill inte avslöja för mycket detaljer, då finns det ju ingen anledning att läsa boken. Man får veta allt där. Men jag mådde dåligt i ett par månader innan EM och tränade ingenting, säger Nordin.

Nordin beskriver hur han mer och mer gick ned sig i missbruk.

– När jag druckit hårt tolv dagar i sträck kände jag att det fick vara nog. Jag har alltid varit en sån som ska klara allting själv, men då kände jag att jag var tvungen att be andra om hjälp. Man mår inte bra om man är full tolv dagar i rad, och speciellt inte efter de där tolv dagarna. Jag tog själv kontakt med Gävle Beroendecenter och hade också hjälp av en del goda vänner.

Det blev vändpunkten.

Med boken, som är tryckt i en förstautgåva om 1000 exemplar, sätter han nu en annan slags punkt för det som varit – numer lever Jimmy med fru och den 14 månader gamle sonen Teddy.

– Det är inte alla som berättar om svåra saker de varit med om. Men jag tycker folk kan få veta hur det kan vara. Kanske kan det hjälpa någon annan med samma problem som jag hade. Jag hoppas få trycka en andra upplaga snart. Det kan hända att jag beger jag mig ner på stan och månglar ut lite böcker personligen.

– Ja, det gör jag. Jag lever ett helt nytt liv. Nu gäller bara saker som att rädda tapeterna här hemma, grabben håller på att riva ner dom just nu, ha ha...

Jimmy Nordin fortsätter nu sitt vanliga jobb med att designa webbsidor.

Mer läsning

Annons