Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu drar Skade igång arenasäsongen

På söndagen inleds arenasäsongen för friidrottarna här i Gästrikland med omnejd. Som traditionen bjuder är det IF Skade som arrangerar, en tradition som går tillbaks till mitten av 1980-talet.

Annons

Då, de första åren, var det en seniortävling. Nu spänner man över alla åldrar med betoning på de yngre. Närmare 600 starter är aviserade och så brukar det komma en del efteranmälningar.

– Något färre deltagare än 2014, men ungefär som de flesta år, konstaterar Skades skicklige tävlingsledare Joakim Bergqvist.

– Den osäkerheten får man leva med när man tävlar i maj.

Det mest iögonfallande och positiva när man tittar på startlistorna är ett klart ökat antal ungdomar från Gästrikland. I olika årsklasser hittar man hela grupper från Gefle IF, IF Skade, Högbo GIF, Valbo AIF och Hedesunda IF. Även Hofors AIF är på plats. Antalet pojkar, som har varit alarmerande få, är också på väg åt rätt håll.

Många namn från Gefle IF:s äldre grupper saknas. Varför?

– GIF:s elitgrupp har varit med nästan 40 personer på läger på Cypern, berättar ordförande Lars Skoglund.

– Omställningen till ett kyligt vårväder i Gävle är tuff och i år är det mestadels de som inte var på Cypern som tävlar i helgen.

Men det finns givetvis även duktiga aktiva på plats. Titta t ex på:

17-åriga Kaiza Karlén, KFUM Arvika, åker till Gävle för att om möjligt klara kvalgränsen i längd inför Ungdoms-VM. 6,05 krävs för att vara aktuell att åka till Cali, Colombia, i juli. Förra året gjorde hon som bäst 5,97.

Några gästrikehopp i kast visar upp sig. Albin Johansson, Högbo GIF, tog i fjol över gästrikerekordet i P17 diskus. Nu skall ha sikta mot samma mål som P19 med näst största diskusen (1,75 kg). Albin är en av de mest spännande gästriketalangerna i kast på senare år. 15-åriga Johanna Edvall, GIF, (tidigare i Skade) är duktig i alla kastgrenarna och börjar nu sommarkastandet.

I kastringen hittar man dessutom ”the next generation”. Trion Lydia Sundin, Mora, Kajsa Wennberg, Upsala, och Annika Larsson, Upsala, har alla pappor med egna meriter: Lydias pappa Lars Sundin vann bland annat både kula och diskus vid SM i Gävle 1987. Annikas pappa Kent Larsson har flera SM-guld i kula och detsamma gäller för Kajsas pappa Henrik Wennberg. Vi får se efter tävlingen hur många fler vi har hittat.

Är allt klart nu?

– Jag tror det, säger Joakim Bergqvist.

– Och om inte, då fixar man det. Det är egentligen bara vädret som oroar mig. Okej om det är kallt men låt oss slippa regn.

Mer läsning

Annons