Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ockelbos maratonmästare: "Damsegrarinnan tackade för draghjälpen – sedan stack hon"

Elov Olsson hittade den perfekta kombinationen av bra fart, smart taktik – och gott sällskap under Stockholm marathon.
Det gav ett prydligt personligt rekord på 2.33,30, 18:e plats i loppet – och åttonde svensk.
Samt en rejäl dos av TV-tid.

Annons

Ockelbo – och Kenya.  Jane Moora Onyangi som vann damklassen i sällskap med Albin Jonsson och Elov Olsson ute på Gärdet.

Anledningen till det var sällskapet, och då var det inget fel på att Elov länge parlöpte med den andra Ockelbokillen Albin Jonsson som också sprang mycket bra och noterade 2.38.23 och blev 31:a.

– Vi hade bestämt oss för att hjälpas åt. Jag fick väl Albin att ta det lite lugnt i början, han är ju vassare på kortare lopp,berättar Elov.

De två fick dock ytterligare sällskap när den blivande damsegrarinnan Jane Moora Onyangi, Kenya, kom smygande och tog rygg ett tag.

– Albin släppte väl nånstans där efter halva loppet. Och sedan hade jag kenyanskan bakom och bredvid mig ett tag till – men sedan ökade hon farten.

– Jag hörde att hon ropade något åt mig. Jag tror hon tackade för draghjälpen och sa att nu sticker jag, berättar Elov.

– Och det gjorde hon!

Själv kämpade han på och klarade utmaningen av slutfasen av loppet.

– Det var ju inte kanonvarmt, men ändå varmt. Så jag såg till att springa genom alla duschar som fanns och hälla på mig vatten när jag kunde.

– Runt 30-32 kilometer började det väl ta emot ordentligt och jag tappade lite tempo. Men jag lät bli att titta på klockan för att inte börja tänka negativt, utan försökte bara att mala på.

– Eftersom det var så härligt väder så var det ju mycket folk ute och det var skönt att få hejarop – både från folk som kände igen mig och andra, berättar Elov.

Han noterade nu personbästa i marathon, men är som de flesta vet egentligen distanserade för längre sträcker som ultralöpare. Men åtta i SM i marathon är självklart en löparmerit, med ett personligt rekord.

– Och även om jag försökte springa taktiskt så passerade jag faktiskt halvmaran på personligt rekord också, berättar Elov som hade 1.14,36 efter halva loppet.

Nu blir det ett nytt SM-lopp för Elov om lite mer än en månad.

– SM på 100 km som går under SM-veckan i Norrköping 13 juli. Egentligen tror jag den distansen passar mig bättre. Det ska i alla fall bli kul att prova på, berättar Elov.

Där väntar en rundbana på 2 km i ett platt område som alltså ska springas 50 varv.

Snurrigt?

– Haha, inte för mig. Jag har ju sprungit 24-timmarslopp inomhus. Här får man ju se lite mer!

Elov Olsson och Albin Jonsson.

Där nånstans sätter dock Ockelbokompisen Albin Jonsson gränsen.

– Ja, egentligen är väl marathon lite för långt för mig också. Men jag hade bra hjälp av Elov så jag inte sprang för fort i början. Fast jag tyckte det gick långsamt, men till slut förstod jag att det var en bra fart.

Albin fick släppa kontakten med Elov, och även Jane Moora Onyangi efter halva loppet.

– Jag kände att det smartaste jag kunde göra var sänka farten lite grann. Konditionsmässigt hade jag inga problem, men marathon tar hårt på musklerna och jag hade kramptendenser lite då och då.

– Jag tappade väl lite fart, men är rätt nöjd ändå. Det får jag vara, säger Albin som satte personbästa med 2.38,23. Det gav 31:a plats, och 18:e plats i SM.

– Nu ska jag vila några dagar. Sedan plockar jag fram rullskidorna och kör igång med den biten, säger Albin som dock troligen springer Engelbrektsstafetten med Ockelbo i början av juli.

Elov Olsson i starten (mitten av bilden). Albin Jonsson skyms av ett trafikljus till vänster.

Bland löparna i loppet fanns Roger Sandberg, Gefle IF:s tidigare tränare, som sprang på 3.13,55.

Bland gästrikarna sprang även Pär Uggla, Högbo GIF (2.57,55) och Gustav Lindberg, Kungsgården (2.59,18) under tre timmar. Daniel Larsson, Gävle, noterade exakt 3.00,01.

Här är några av de bästa lokala löparna:

18) Elov Olsson, Ockelbo SK, 2.33.30, 31) Albin Jonsson, Ockelbo SK, 2.38.23, 248) Pär Uggla, Högbo GIF, 2.57.55, 310) Gustav Lindberg, Kungsgårdens SK, 2.59.18, 339) Daniel Larsson, Gävle, 3.00.01, 342) Anders Sjöblom, Gävlepolisen, 3.00.22, 356) Mounir Touzani, Hemlingby LK, 3.01.19, 442) Tomas Eriksson, Månkarbo IF, 3.05.11, 560) Daniel Hökpers, Gävle, 3.09.18, 618) Göran Lindqvist, Hemlingby LK, 3.11.14, 671) Lukas Broman, Gävle, 3.12.24, 855) Jonas Eriksson, Gävle, 3.16.12, 936) Andreas Liljeqvist, Tierps IF, 3.17.43, 981) Krister Säll, Gävle Triathlon, 3.18.27,

HÄR ÄR ALLA LOKALA RESULTAT

Mer läsning

Annons