Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekorddeltagande i Månkarbo Maraton

Det blev en stor löparfest när den andra upplagan av Månkarbo Maraton kördes på lördag.

En bra bit över 200 ställde upp, men så hade också arrangörerna breddat utbudet.

Nu fanns utöver helmaran också både halvmaraton, Månkarbojoggen och ett speciellt knattelopp.

Annons

Nu fick också arrangörerna det extra svettigt under förmiddagen, när ett mycket stort antal löpare valde att efteranmäla sig strax före start.

Segerherre på helmaran blev Anders Karnfält, tävlande för Stockholms Studenter. Vid premiären förra året var det också löpare från samma klubb i täten.

– Jag kom loss tidigt och även om det var lite tråkigt att springa själv hela tiden så var det en bra slinga att löpa, säger Karnfält när han avverkat maran.

– Nu slapp vi ändå springa i dieselgaser. Det enda jag fick i näsborrarna var doften av kodynga, sa en nöjd segerherre, som nu gjorde sitt 57.e maratonlopp.

– Tidigare har jag vunnit maror på Öland, Gotland, Kolamora och Silvermara i Sala, berättade Anders Karnfält.

Prick klockan elva gick startskottet för både hel - och halvmaran och det korta loppet över ett varv. Helmaran löptes över sex varv och halvmarans löpare genomförde tre varv i Månkarbo med omnejd.

På den snabba distansen över sju kilometer öppnade NAIF-grabbarna Martin Andersson och Josef Mattsson starkt tillsammans med Philip von Rosen Hässelby. Den sistnämnde kunde sedan gå i från och vinna med klar marginal.

– Det gick lätt och det var också en lätt bana, menade segerherren.

En klar seger tog också förste man på halvmaran.

– Ja, det här var en lätt bana. Det fanns ju inte några motbackar. Men det blev jobbigt för det fanns heller inte några bitar att vila på, menade Torbjörn Johansson från Älvdalen, som tillhör gruppen H-35.

– Jag har tidigare också tävlat på skidor. Några banlopp har det också blivit, sa Torbjörn, som så sent som i förra veckan också tog ett DM för Dalarna på distansen 5 000 meter.

Gloria Vinstedt från Studenterna var här snabbaste dam före Lisa Johansson, Ljusne och Gunilla Juthback Hemlingby, som tog bronsplatsen.

På helmaran toppade Agneta Jonsson, Stockholm före Charlotte Backlund, Uppsala Löparklubb och Sofie Kulp - Tåg IF Linnea.

Mer läsning

Annons