Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken-Frida tog SM-silver i terräng

Sandvikentjejenn Frida Lundén, tidigare allsvensk spelare i SAIK Bandy, har hittat sin sport. Hon slog till igår i terräng-SM i Uppsala, när hon kom tvåa i Kvinnor 8000 meter, en sekund från guldmedaljen och hade största delen i sin klubbs silvermedalj i lag.

Annons

Frida, 27 år i år, sprang smart, höll igen första varvet av fyra i brantaste backen i löpningen runt Uppsala slott. Sen var hon bland de första uppför och såg ut att ta över loppet – som om hon tävlat längre i friidrott.

Men för mindre än ett år sen var hon klubblös, då hon kom tvåa i Kungsholmen Runt och värvades till FK Studenterna. Hon hade sprungit Stockholm Marathon, två gånger, först på runt 3.30 men i fjol på 3.03 och Tjejmilen på 41 minuter.

– Jag är nöjd, hittar inget större ord nu, säger Frida direkt efter målgången.

Hon lämnade SAIK Bandy då hon flyttade till Stockholm och Idrottshögskolan för studier. Hon är nu jurist och har lämnat bandyn bakom sig. Men meriterna är kvar: Riksmästare för flickor 16 år och yngre 1999 för Gästrikland. Samt som en av de unga tjejer som efter SM-guldet 1993 byggde upp ett ungt, fräscht lag med allsvenska framgångar i början på 2000-talet.

Frida tränar numera tio pass i veckan, runt 13 mil och har tävlat på bana i vinter och sprungit 3000 meter på 9.58,28, är Sverigenia och 5000 meter på 17.24,98 – Sverigeetta.

Hon vågar inte öka träningen för mycket då hon är rädd att dra på sig skador. Nu har hon presenterat sig i terräng-SM:s tuffaste lopp. Det skiljde två sekunder mellan medaljörerna. Frida räknar med att springa 5000 och 10000 meter i SM i Gävle i mitten av augusti.

Tränaren och ordföranden Lorenzo Nesi tror också på sitt ”fynd”.kaj annebrant

Mer läsning

Annons