Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slägglöftena från Tierp siktar mot JSM

/

Tvillingarna Jessica och Joel Mattsson, 17 år, är båda stora talanger i framförallt släggkastning. De är också långt framme i Sverigestatistiken för 17-åringar och siktar högt när det handlar om JSM nere i Kalmar, som avgörs i slutet på augusti. Och visst har båda stora chanser att nå pallen i Kalmar. Jessica är i nuläget tvåa i Sverige, och Joel håller en fjärdeplats bland de svenska 17-åriga grabbarna.

Annons

Tvillingparet började tävla redan före tio års ålder för Tierp Friidrott. Joel startade upp i Valbo Games som nioåring och Jessica öppnade vid Bosparspelen i Uppsala med en 13e plats i längdhopp. Sedan har det gått bara uppåt och blivit allt bättre resultat för båda tvillingarna. Kanske är Jessica strået vassare än Joel i nuläget.

– Jo, Jessica är en ännu större talang och går nu på friidrottsgymnasiet i Växjö, berömmer broder Joel.

Men båda har härjat friskt i resultatlistorna genom ungdomsåren. I ungdomsmästerskapen för Uppland har Jessica plockat hem hela 26 guld- och 17 silvermedaljer i ungdoms-DM upp till 16 års ålder.

– Jag har som personligt rekord 59,48 och målsättningen är, att innan säsongen är över ha kastat över 60 meter, säger Jessica, som den senaste säsongen ökat med hela dryga åtta meter.

– Jag har friidrottsgymnasiet och min tränare Per Karlsson att tacka för det stora framsteget, säger Jessica, som nästa vecka åker ner till Växjö på förbundsläger för släggtalanger. Nu har dessa härliga talanger tagit sig fram till Sverigeeliten i slägga. Grunden till alla framgångar ligger i att både Jessica och Joel redan före tioårsåldern provat på de flesta av friidrottens teknikgrenar.

– Men nu är det slägga som gäller, säger Joel, som i ungdomsklasserna plockade hem hela 15 guldplatser och ordnade till sex silverplatser på tävlingar i och utom distriktet.

– Jag kastade mitt personliga rekord 45,47 vid Huddingespelen i juni. Det resultatet är jag nu Sverigefyra på. Jag siktar den här säsongen på att ta mig över 50 meter innan den är över, säger Joel.

Hur långt har Sveriges bästa 17-åring kastat?

– Jo, det är Edvin Larsson, som tävlar för Eskilstuna. Han är storfavorit vid JSM, men sedan blir det hårt om placeringarna, säger Joel, som absolut siktar på pallen i Kalmar. Närmast tävlar Joel vid Gavlehovspelen på Gunder Hägg stadion fredagen den 24 juli.

– Jag siktar på pallen, säger Joel och låter ganska säker. Jessica har alltså ökat sitt "pers" med hela åtta meter, sedan hon förra hösten började på friidrottsgymnasiet i Växjö och fortsätter det andra läsåret på friidrottsgymnasiet till hösten.

– Men nu är jag ganska säker på kast runt 60 meter. Tyvärr har jag varit sjuk i ett par omgångar sedan jag fick sommarlov, säger den 167cm långe kastartjejen, som nu får se till att hålla sig frisk så att hon kan plocka hem den förväntade medaljen nere i Kalmar om en dryg månad. Här gäller, liksom för Joel, att det finns en storfavorit i klassen. Det är Grete Ahlberg som kastat en bra bit längre än Jessica. Men mycket talar för att det ska bli en pallplats nere Kalmar helgen 22-23 augusti. Före JSM tävlingarna så har Jessica stora chanser att också plocka hem JDM guldet för Uppland, som körs helgen 15-16 augusti. Joel har också en till målsättning och det är, att vid höstens Castorama (där ingår alla kastgrenarna kula, spjut, diskus och slägga), försöka slå klubbrekordet i slägga för Tierps IF. Det innehas sedan 1936 av en kastare vid namn Herman Hall. Han kastade då för snart 80 år (!) sedan 40, 23 med stora släggan. Med den tunga släggan har Joel hittills kastat 34.78.

Vid JSM i Kalmar kastar Joel med en slägga som väger fem kilo och för Jessica gäller en slägga med vikten fyra kilo. Den stora släggan som Joel hoppas kunna kasta klubbrekord med väger 7,25 kilo.

Mer läsning

Annons