Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabba Petra vill fortsätta göra succé

I tisdags slog hon till med nytt personligt rekord på 200 meter med 24,67. En tid som gjorde henne till näst bäst, någonsin, i Gästrikland och tredje bästa 19-åring i Sverige.

Den här säsongen har Petra Larsson i Gefle IF radat upp topptider på såväl 100 som 200 meter och hon har höga förväntningar inför framtiden.

– Jag skulle vilja ta medalj på något stort mästerkap, typ EM eller VM, säger juli månads junior.

Annons

Petra Larssons sprintkarriär började på fotbollsplanen.

– Ja, det var väl där jag insåg att jag var ganska snabb och kunde springa ifrån de andra tjejerna, säger Petra och skrattar.

Sedan dess har Petra valt att satsa på en sprintkarriär. På gymnasiet flyttade hon till Falun för att gå på friidrottsgymnasium. Under sina tre år i Falun har hon tränats av Tobbe Eriksson, samme tränare som Sanna och Jenny Kallur har.

– Han är väldigt duktig, och det är ju jätteroligt att träna samtidigt som Sanna och Jenny, säger Petra som tycker att träningen med en av Sveriges främsta sprinttränare verkligen har gett resultat.

Petra har verkligen gjort succé på löparbanorna den här säsongen. Större succé än vad hon själv vågade hoppas på.

– Jag har varit skadad mycket tidigare år så i vintras hade jag som mål att få vara skadefri och göra bra resultat. Men vid första tävlingen den här säsongen insåg jag att jag skulle kunna göra väldigt bra tider i år, säger hon.

Vid kvalet till lag-SM vann Petra 100 meter. Klockan stannade på 12.18 och Petra slog sitt tre år gamla pers. En stund senare slog hon till igen med 25.15 i motvind på 200 meter och även där ett nytt pers.

Då väcktes förhoppningarna om att få delta i junior-EM i Serbien. Petras juni och juli präglades av tävlingar och en enorm press att prestera bra tider såväl individuellt som med ett stafettlag som eventuellt skulle få åka med till Serbien.

– På slutet var det väldigt stressigt, det blev en press mot tiden och det var lite jobbigt, säger Petra och konstaterar att det var tråkigt att hennes tider inte räckte för att få en biljett till Serbien men att det kommer fler internationella mästerskap.

– Ja, jag är ung. Fast det känns ju tråkigt så här i efterhand när vi såg att vi lätt hade tagit oss till final och hade chans på medalj i stafetten, säger hon och suckar.

Nu är nästa mål senior-SM i helgen. Petra har tidigare varit med på senior-SM för att se och lära, men i helgen åker Petra till Malmö för att utmana de allra bästa på 100 meter.

– Jag har som mål att ta mig till final och springa på en bra tid.

Med sina nysatta pers, 12.15 på 100 meter och 24,67 på 200 meter, har hon visat att hon är en av Sveriges bästa juniorsprinters just nu och att hon blir farlig vid junior-SM som avgörs om ett par veckor.

– Där vill jag ta medalj och också kvalificera mig till nordiska juniorkampen, säger hon bestämt.

Mer läsning

Annons