Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terräng-DM kickar i gång säsongen

Måndag kväll startar utesäsongen på allvar för Gästriklands
friidrottare. Det är en av de mest populära grenarna som avgörs,
nämligen korta terrängen.

Annons

Ett lopp som över 4000 meter innebär en rejäl utmaning på en bana som bjuder på skön löpning och tunga backar på Valboåsen.

Det är åter Valbo AIF:s skidsektion som arrangerar med Ralf Struyk i spetsen. 2014 var ett av de bästa långdistansåren på flera decennier i Gästrikland med förbättringar på både topp och bredd. Redan nu finns fjolårets DM-vinnare på anmälningslistorna. Då var de lite av outsiders men nu känns de som favoriter – Gefle IF:s Abdelfath Yassin och Högbo GIF:s Annika Löfström.

Abdelfath Yassin slog igenom under 2014 på sträckor 1500-5000 m. Nu i vintras klev tonåringen (han fyller 20 år i juli) fram ytterligare med SM-brons på 1500 m (mindre än tre sekunder bakom mästaren Johan Walldén) och så JSM-guld i M22 1500 m. Bortsett från en förkylning har träningen flutit på bra och terräng-DM blir starten på sommartävlandet..

– Förra året var jag nykomling och osäker på banan, så jag tror jag skall kunna springa fortare i år, menar Abdelfath. –Jag börjar vara tävlingssugen nu!

Titelförsvararen på kvinnliga sidan är skidesset Annika Löfström som även hon kickar igång med DM. Fast lite annorlunda är det: -Jag har precis startat upp träningen inför nästa vinter. Då passar DM-terrängen bra som kvalitetsträning, menar Annika.

Annika Löfström hade en mycket fin skidsäsong 2013-14 men den senaste var inte så munter. Långvariga sjukdomsperioder strimlade sönder träningen, sjukdom som verkar ha orsakats av en sårinfektion i handen; inte alls ovanligt bland skidåkare. Men nu är hon frisk och

revanschsugen: -Långloppen på skidor är målet men det är kul att springa och för mig passar det bra till skidåkningen. Jag tävlade ju mycket i löpning som liten och det är fortfarande kul.

Vilka är då huvudkonkurrenterna? Inte helt lätt att bedöma eftersom Valbo AIF är extremt generösa och har stopp för anmälningarna först kl

15 på måndag. På herrsidan finns Ockelbo SK med snabbe Magnus Lindberg, unge Albin Jonsson (2:a i fjol) och ultralöpningskometen Elof Persson.

Hemlingby har Hasan Husseen och Per Liv och vi väntar på anmälan från Högbo AIK:s evigt unge Anders Dahl från Högbo AIK.

På tjejsidan finns intressanta namn som ännu inte har blivit anmälda. Det vore kul att t ex se fjolårstvåan, HLK:s 16-åriga Emma Hållström.

Emma sprang mycket bra på 3000 m inomhus i vintras och bör hamna högt i listan. Viktoria Norberg från Hofors LK, var det stora glädjeämnet sensommaren 2014 och har mycket mer att ge. Anmäld är däremot fjolårets bronstjej Maria Nilsson från Skidkamraterna.

Hur det går och vilka som deltar vet vi på måndag kväll. En glädjande notering gör vi dock redan nu. Tio föreningar har hittills anmält löpare och det bör bli ytterligare någon.

Tävlingen innehåller även UDM- och JDM för 12-19 år och Veteran-DM för 35 år och uppåt. Draget att låta alla klasser springa samtidigt innebär dessutom att lagtävlingarna blir fylliga och spännande.

Mer läsning

Annons