Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildmarksloppet i Gävle – rakt ut i skogen

/

På lördag anordnas 13:e upplagan av Vildmarksmilen.
Den föddes för att ge en lite tuffare löparutmaning i Gästrikland.

Annons

Tävlingen omfattar egentligen tre olika lopp. De flesta väljer att springa Vildmarksmilen (10,7 km) men de riktiga vildmarksentusiasterna föredrar nog Vildmark15 (15,7 km).

För barn, upp till 11 år, finns Lilla Vildmark på ca 600 m. I anslutning till det loppet har den uppskattade hästen Berta lovat att komma så att barnen får chansen att åka flakvagn både före och efter Lilla vildmark. Även andra överraskningar är att vänta för barnen.

Vildmarksmilen och Vildmark15 har sin speciella avslutning, den uppför Hemlingbybacken. Det gäller att orka ta sig upp för nästan hela Hemlingbybergets slalombacke innan man kan svänga in på den stig som leder fram till målet.

Det har blivit så att för varje år har banan förbättrats, fler springer den, så Vildmarksmilen blir mer och mer lättlöpt. En deltagare, som är van att springa på småstigar och i obanad terräng, kommer att uppleva Vildmarksmilen som tämligen lättlöpt, även om vissa partier kräver högre koncentration.

Av den anledningen finns också Vildmark15 som innehåller stora utmaningar. Det är en flack bana (förutom slalombacken på slutet), men ack så jobbig. Loppet går över blöthål och myrar, stenbunden terräng, diken och kalhyggen.

Tävlingen har med åren gradvis vuxit i popularitet. I fjol var det runt 250 startande totalt, och det kanske blir fler i år. Det går att mot förhöjd avgift efteranmäla sig ända fram till en timme före start. Lite beroende på väderutsikterna kan nog över 300 löpare förväntas delta, fördelade på de olika loppen.

Intressanta starter gör de duktiga ungdomarna från arrangörsklubben, Hassan Muhammed och Emma Hållström. Båda springer milen. Även några löpare från Hongkong finns med på startlistan.

De gällande banrekorden kan visa sig bli svårslagna om sommaren blir regnig.

Mer läsning

Annons