Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Walldén med jätte-kliv tillbaka i eliten

Johan Walldén är nu definitivt tillbaka i den svenska löpareliten. Efter två år av skador blev Gefle IF:s 21-åring i vintras SM-femma inomhus på 800 m. Vid GP-tävlingarna i Karlskrona på måndagen slog han så till med 1.51,26, den snabbaste 800-tiden av en gästrikelöpare sedan 1993.

Annons

Johan sprang i B-finalen. Med kenyanen Abel Nzimbi passerades 400 m på 54,8.

På bortre långsidan ledde landslagsmeriterade Albin Johansson före Johan men farten sjönk något. Så kom Joni Jako, 400-landslagsman som nu satsar på 800 m och tog ledningen in i kurvan.

– Där blev jag lite feg, kommenterade Johan. Jag väntade till slutet av kurvan innan jag attackerade, men jag kunde ha kört tidigare.

Med 100 m kvar var Joni Jaakos ledning 10 meter. Johan närmade sig lite men var till slut ca 7 meter bakom. Tiderna blev 1.50,44 för Joni och 1.51,26 för Johan som precis slog norska löftet Eivind Jensen. Det var ett tight lopp med de första sju löparna samlade inom två sekunder!

– Riktigt kul, tyckte Johan Walldén. Jämfört med premiären var jag nu både snabbare och kom mer rätt i positionerna. Men det var blåsigt och inte alls något ideallopp.

Johan är för tillfället femma på svenska årsbästa och jagar nu tider ner mot 1.50. I juli blir det bl a lopp vid Sollentuna GP och DN Galan innan det är dags för SM i Västerås och JSM i Norrtälje. I början av september avgörs så Nordisk-Baltiska 22-årsmästerskapen i Finland, årets stora landslagsmål för 22-årsjuniorerna.

Och vem var då senaste gästrikelöpare att springa snabbare än Johan Walldén?

Det var Niclas Norling, GIF, som vid Gefle Dagblad-Galan 1993 satte klubbrekord med 1.48,55. Distriktsrekordet är betydligt äldre.

Hofors-löparen Ove Bergs 1.47,9m fyllde 40 år den 13 juni.

Mer läsning

Annons