Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gästrikland ett lysande exempel - nu följer fler efter

/

Ska jag satsa på fotbollen, ishockeyn eller innebandyn? Det är en fråga som barn och ungdomar i allt yngre åldrar tvingas ställa sig. Gästrikland har jobbat för att ge barn och unga större makt, nu följer fler efter.

Annons

Västernorrlands innebandyförbund, Medelpads ishockey- och fotbollsförbund och Ångermanlands fotbolls- och ishockeyförbund har gjort gemensam sak av att ge barnen större möjlighet att välja själv vad de vill göra upp till 16 år.

– Det vi tror och hoppas är att vi ska få barn och ungdomar att idrotta längre, att de inte ska behöva välja för tidigt. Vi som är vuxna ska kunna ha en dialog mellan distriktslagen inom de här idrotterna först och främst, säger Håkan Högbäck, ordförande i Utbildningskommittén och ansvarig för Förbundskaptenerna i Medelpads fotbollsförbund.

Projektet går under namnet Samsyn Västernorrland men de är inte först. Västernorrland har tagit intryck från Gästrikland, där ett liknande koncept har funnits sedan 2006. Då började Gästriklands Idrottsförbund att arbeta med klimatet på arenorna och planerna. Det gick sedan över i samma princip som Västernorrland nu inför och det är ett pågående arbete, som inte tar slut.

– Vi är ute och träffar ledare och diskuterar att Samsyn är ett förhållningssätt, ett sätt att se på barn och ungdomars idrottande. De ska bara kunna idrotta och ha kul, inte behöva välja vad de ska satsa på, säger Henrik Persson, idrottskonsulent på Gästriklands Idrottsförbund och ansvarig för samordningen av Samsyn.

– Varje förbund är ålagt att informera de ansvariga i föreningen, det ska finnas god kännedom om Samsyn. Vi märker att det måste sippra ner på ledarnivå och vi är ute och träffar ledarna för att ha den dialogen.

Gästrikland har alltså kommit rätt långt i sitt arbete med att idrotten ska ske på barn och ungdomars villkor och det har gett effekt. Samsyn finns numera med i hockeyförbundets utbildningar och föreningar som Brynäs och Gefle IF använder sig av begreppet i sina ungdomsverksamheter. En annan del av begreppet är att elitsatsningar inte ska ske förrän efter 15 års ålder.

– Om vi får till att det är ett förhållningssätt, att det är viktigt att barnen kan hålla på, då tycker barnen att det är roligare. Det är roligare att bara ägna sig åt idrotten och inte behöva välja, säger Henrik Persson.

Initiativet att följa Gästriklands goda exempel kommer från Västernorrlands Idrottsförbund och bakgrunden är att många barn och ungdomar tvingas välja en idrott de ska satsa på i väldigt låga åldrar på grund av att till exempel fotbollsturneringen krockar med innebandyträningen och pressen kommer från de olika lagen där barnen är aktiva att de måste välja vilken aktivitet de ska vara med på. Elitsatsningar i unga åldrar leder också till att barnen och ungdomarna känner sig pressade att göra tidiga val.

– Det viktiga är att de stannar kvar inom idrotten, för vi tappar ungdomar hela tiden. Det är gymnastik eller ridsport som ökar men vi inom de andra idrotterna tappar, säger Håkan Högbäck.

Mer läsning

Annons