Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Geggigast skor vinner i längden

/
  • Mattias Gärdsback, Hemlingby, tog tidigt ledningen i Gavletrailen, tätt följd av damsegrarinnan Annika Löfström.

Rötter, stenar, lera och såphalla hällar. Sportens reporter Erik Illerhag sprang terrängloppet Gavletrailen i helgen.

Annons

Framför mig trippar sportredaktionens löparess Stisse Åberg i egen hög person, lika vass i ett par löparskor som framför tangentbordet.

Det är Gavletrailen, ett millopp i skogarna kring Skidstavallen och Hille klack, på stigar som jag då aldrig sett förut, trots att jag både åkt skidor och sprungit en hel del i de uppmärkta spåren både vinter- och sommartid.

Stigarna slingrar sig fram och tillbaka, och till slut har man ingen aning om var man är nånstans.

Och plötsligt, efter fem kilometers löpning, stövlar Stisse rakt ut i blåbärsriset när han tycker det går för långsamt, och flyter iväg i terrängen som ett magiskt sagoväsen. Jag orkar inte hänga på.

I mål är jag helt slut, leran har sugit ut all energi som fanns i kroppen.

Men glad ändå. Vilken fantastisk bana, det är så här löpning ska vara. Man ska kunna jämföra vem som har geggigast skor efteråt.

Ingen slår mannen som sprang i sandaler, såna som romarna hade när de kuvade gallerna. Han påstod att de gick jättebra att springa i, så då får man väl tro på det då.

Mattias Gärdsback, Hemlingby Löparklubb, var först i mål efter 42.06, två minuter (!) före tvåan, och ytterligare en halvminut före Annika Löfström. Hon vann Karnevalsloppet i Avesta dagen innan, men bytte åtta kilometer asfalt mot tio kilometer träsklöpning som ingenting.

Det blev rena pannkakan av hennes nya långloppssatsning i Team Coop, på grund av en tidig infektion som bara harvade på. Nu har hon ägnat sig åt återhämtning, och ger sig in i den tyngsta träningsperioden för en skidåkare. Och Team Coop byter namn och får tydligen ny huvudsponsor i år, än så länge hemligt vilken det blir.

Mattias Gärdsback är ultralöpare, en sån som bara springer och aldrig stannar. Nästa helg väntar UltraBirken (60 km) i Norge och senare i sommar det stora målet – UltraVasan, där han var tolva i fjol.

Här är hela resultatlistan

Mer läsning

Annons