Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GIF vann Slaget om Norrland

Eftersom allting gått emot Gefle IF den senaste tiden satt jag trots solskenet och hackade tänder av nervositet över hur Hannes Sigurdsson skulle behandla hemmaspelarna.

Annons

Sundsvallsspelaren kallas visst Monstret, och gamla isländska sägner berättar om att han är över två meter lång och väger 115 kg och kan skjuta in både målvakt och boll i nätet.
Han såg ännu större och farligare ut i verkligheten.
Sedan såg jag hur Thomas Hedlund på några minuter dresserade besten.
Det var en uppvisning, inte lika vacker som den Yannick Bapupa hade längre fram på planen, men likafullt viktig.
Hedlund har stått upp sedan den första allsvenska matchen på Fredriksskans våren 2005 och han stod upp även igår och det var viktigt.

Gefle IF vann Slaget om Norrland, och det var en match som till och med jag skulle kalla temposvag – men det spelar ingen roll.
GIF vann.
GIF gjorde mål efter 463 misslyckade minuter och det var naturligtvis Johan Oremo som skickade in det första målet.
GIF tog tre poäng för blott andra gången den här våren och även om man fortfarande ligger på kvalplats och bara har åtta poäng totalt så är det en vändning vi har sett den här veckan.
0–0 mot Ljungskile
2–0 mot Giffarna Sundsvall.
Nu tror jag faktiskt att blir minst en poäng mot Hammarby på Söderstadion på måndag och ytterligare ett kliv uppåt i tabellen.

Inte av bara farten, men därför att GIF med 2–0 mot Gif Sundsvall visade att man är på väg att hitta sin själ igen. Hårt arbete – enkla mål och så ännu mer hårt arbete på det.
Nya spelare gav nya kittlande möjligheter, men det är tillbaka till rötterna det handlar om.
I går: Chibsah ut till Bapupa på högerkanten. Denne snubblade sig loss och slog ett inlägg som studsade en gång innan Johan Oremo stötte in den vid första stolpen trots att han hade backen Sverrir Gardarsson runt hela kroppen.
Det går att göra vackrare.
Det är inte GIF.s modell.
Det är så här man gör det, och det var så här man gjorde det.

Yannick Bapupa var absolut bäst på plan och förutom inlägget till målet gjorde han 2–0 själv och hade en rad attacker i ett tempo som inte satt ihop med övriga matchen.

Thomas Hedlunds säkra mittbacksspel gjorde att Johannes Ericsson äntligen fick vara en vikarie utan press. Han kompletterade nu alldeles utmärkt – även om Sundsvall inte direkt är allsvenskans målfarligaste lag.
Ingen har egentligen varit nöjd med Hasse Berggren denna vår, och troligen minst av allt han själv. Nu växlade han mellan att vara en allt för gammal Hasse och att kämpa sig tillbaka till ursprunget.
Bollerövringen före 2–0 kom direkt från ett vilt bultande hjärta. Det var brutalt bra.

Matchen försenades en halvtimme. Arbetarbladets artikel om att massor av museer och länsstyrelser (Norrbotten! Småland!! Halland!!!) har upptäckt Strömvallen (byggd 1923, visst har jag skrivit det) gjorde att läktarkramare från hela landet vallfärdade till Gävle i går.
Det var så fullt på konstgräset att polisen fick gripa in för att förmå tillresta att lämna sina böneställningar där de vördnadsfullt låg vända mot den gamla läktarbyggnaden.
De flesta nöjde sig dock med att fotografera med gamla lådkameror.
Fast synd att alla lämnade arenan, och inte satte sig på den dyrkade läktaren. För när matchen började var det bara 4 425 åskådare kvar.

STISSE ÅBERG

Mer läsning

Annons