Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygget tar fart i Högbo

1,3 miljoner kronor.

Så mycket kostar ombyggnaden av det 18:e hålet på Högbos golfbana – en ombyggnad som ska vara insådd och klar under hösten och tillåta spel i mitten av nästa sommar.

Annons

I dag möts golfbesökaren av jordhögar som tornar upp sig och början till en ny, stor damm på det 18:e hålet. Det ska därmed bli betydligt svårare än tidigare. Visserligen av ungefär samma längd men med en så kallad dogleg och dessutom med vattenhindret plus ett tvärsgående dike lämpligt utgrävt där långtslående spelare tidigare brukade placera sina utslag.

En tänkt fördel med dammen är att den samlar upp det tidigare vatten som under regniga perioder ofta brukat ställa till det både på banans första och sista hål. Men smakar det så kostar det.

– 1,3 miljoner. Det är förmodligen lika mycket som vad hela den gamla golfbanan gick på när den uppfördes, säger veteranen Ingvar Högberg som själv varit med om hela Högboperioden från dess start några år in på 1960-talet.

Banan har finjusterats i etapper, varav ombyggnaden av det 18:e hålet är den senaste.

Ett nytt hål, par 3, har gjorts efter hål 6 så att banan under renoveringstiden fortfarande innehåller 18 hål. Med par 71 i stället för par 72.

– Det hålet kommer vi att ha användning för även i framtiden när vi vill bygga om på ytterligare något ställe, säger anläggningschefen Jan Svärdström.

Klubben har en så kallad masterplan för ett antal hål att ta itu med under resten av 2010-talet.

Johan Benestam från Stockholm är den banarkitekt som både gjort masterplanen och ritat 18:e hålets nya utformning. Entreprenören som anlitats för jobbet, amerikanen Jeff Kadiz, var även med när den berömda banan Bro Hof norr om Stockholm byggdes för några år sedan och vet hur det är att omsätta en arkitekts teori till praktisk utformning. Stora jordmassor omfördelas under ombyggnaden.

Förutom det jobb som görs på fairway blir det även förändringar både i början och slutet av hålet.

Mer läsning

Annons