Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år i USA – Jennevret är redo

Det är på klassiska golfmarker Daniel Jennevret landar när han på lördagen inleder sitt livs äventyr. Då åker han till Fort Worth i Texas, USA, för fyra års studier – och golfspel.

Annons

Fort Worth var hemmabas för en av golfhistoriens största legender, Ben Hogan, som vann alla de stora titlarna, bland annat US Open fyra gånger.

– Det känns minst sagt häftigt att få bosätta sig, plugga och träna på en sådan plats, säger den 19-årige golfaren från Högbo GK och Sandviken, innan han via Paris åker till Dallas och närbelägna Fort Worth.

Texas Christian University (TCU) heter lärosätet dit Danne beger sig. Och Ben Hogans gamla men nu moderniserade golfbana blir en av de anläggningar där han kommer att tillbringa mycket tid. Men Danne och hans golfkompisar vid universitetet har fler banor att välja mellan.

– Tack vare att vi studerar vid TCU är vi medlemmar i åtta olika klubbar inom regionen där vi får spela gratis, säger Danne.

Fort Worth är ingen liten håla, om man säger så. Där bor cirka 650 000 personer och det är dit Danne tillsammans med Pontus Gad från Landeryds GK i Linköping flyttar. De har varit med om att vinna både VM och EM för pojkar tillsammans och Pontus spelar just nu även EM för seniorer i Paris. I Fort Worth ska de plugga, träna och bo tillsammans.

– Det känns tryggt att Daniel får en både duktig och stabil kompis som Pontus att vara tillsammans med, säger mamma Monica innan hon släpper iväg sin allt-i-allo.

19-åringen har i och för sig rest runt om i Europa och världen tidigare när han representerat Sverige i olika pojk- och juniortävlingar. Men det här blir annorlunda. Det tävlingsprogram skolans coach skickat över visar att Danne till vintern ska spela dussinet tävlingar i olika delstater inom USA.

Washington, Kalifornien, Hawaii och Florida finns bland annat på spelschemat.

Daniel Jennevrets bakgrundinför den här säsongen med först faderns död och sedan körtelfeber som förstörde en stor del av vinterns träning plus intensivt pluggande inför studentexamen – det krävdes inte bara bra golfresultat utan även bra betyg för att bli antagen i skolan – gjorde att den senaste säsongen blev mer eller mindre spolierad.

– Det var ett beslut vi tog tidigt för att han inte skulle bli alltför splittrad, säger Dannes tränare ”Hempa”Lundqvist i Gävle.

Danne kommer via nätet med bland annat filmsekvenser att ha kontakt med ”Hempa”även under USA-tiden. Exakt vilka tränare som finns på universitetet är oklart. Däremot får han och Pontus Gad all ekonomisk stöttning borta i USA; logi, böcker, mat – liksom golfutrustning.

Skolans golfcoach heter Bill Montigel. Han har både studerat Daniel i tävlingssammanhang och hälsat på familjen hemma i Sandviken

– Det är att efter studietiden komma ut på tourerna och försörja mig på golf. Jag hoppas kunna förkovra mig i golfspelet så att jag om fyra år är mogen att ta steget över till prolägret.

Kontraktet med TCU gäller fyra år.

– Men efter varje avslutat skolår kommer jag att utvärdera resultatet. Just nu är dock siktet inställt på att ta examen vid TCU våren 2013, säger en förhoppningsfull Daniel Jennevret.

Till synes utan resfeber.

FOTNOT: Fler ungdomar från Gästrikland pluggar och spelar golf utomlands. Från Gävle återfinns Mikael Johansson-Moberg och hans syster Kristina liksom Elin Mickelsson i USA. Dessutom är Christina Petersson och Kristoffer Bengtsson i Newcastle, England, där även Johanna Rosén från Högbo pluggar.

Mer läsning

Annons