Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlegolfaren hyllar Henrik Stenson – "Han har absolut spelet för att bli världsetta"

Under söndagen vann golfaren Henrik Stenson hela British Open och skrev då in sig i den svenska golfhistorien eftersom han blev den första svenska segraren på herrsidan i en golfmajor. – Jag var chockad och tårarna rann ned för kinderna, det var så stort att få vara med om, säger Gävleprofilen tillika före detta golfaren Peter Hedblom.

Annons

Peter Hedblom.

– Henrik Stenson, vem är det? skrattar Gävlegolfaren Peter Hedblom när sporten ringer upp honom efter British Opens avgörande under söndagskvällen.

– Nej, men det var helt magiskt att se. Dagen innan hade jag på känn att han skulle vinna för han spelade så otroligt bra under det tredje varvet och den Stenson som jag känner trodde jag skulle ta hem det.

Totalt sett slutade Stenson på -20, vilket är ett fantastiskt resultat som också är det lägsta någonsin i den brittiska tävlingen.

– Han är 14 slag bättre än Holmes som kommer trea. Det är helt sjukt egentligen och det var så ovisst, man satt med nerverna utanpå tröjan, fortsätter Hedblom.

Hur nervös var du när du följde tävlingen mot slutet?

– Även fast han hade ledningen med två slag så kan det hända jättemycket, men när han lyckades träffa fairway så kände jag att det var i hamn. Men jag trodde inte att jag skulle känna som jag gjorde då, det var helt sjukt. Jag var chockad och tårarna rann ned för kinderna, det var så stort att få vara med om.

Vad betyder det för svensk golf att Stenson vinner British Open?

– Det är hur stort som helst. Ingen i Sverige som inte kan golf förstår egentligen hur stort det är att vinna det här. Fotbolls-VM rankas ju så klart högre, men golf är så otroligt globalt och att vinna just den här tävlingen är helt fantastiskt.

– Det kommer att betyda så mycket för Sverige och golfen. Stenson är dessutom raka motsatsen till vad golfarna ansågs vara förut. Han är en helyllekille som håller fötterna på jorden och han är allt man vill ha i en fixstjärna. Han är vältränad och är otroligt bra i media och är överlag en jättebra person.

Han är femma på världsrankingen efter segern, tror du att han kan ta sig ännu högre upp igen?

– Ja, absolut, det tror jag att han kan. Men de som är framför honom har även de en otrolig högstanivå och när alla bitar ligger på plats så kan de vinna så överlägset. Stenson har absolut spelet för att bli världsetta och han har nu också sett att han kan slå de bästa i världen. Han är nog ett av de största hoppen vi har för ett OS-guld dessutom och det kommer bli otroligt spännande att följa honom.

Mer läsning

Annons