Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedblom i stjärnfylld Asientävling

Tiger Woods är med, liksom i stort sett alla övriga världsstjärnor.

Och så Peter Hedblom då – Gävlegolfaren som gör debut i WGC-sammanhang.

– Det blir tufft, men det ska bli jäkligt kul också, säger han inför helgens tävling i Shanghai.

Annons

WGC är en förkortning för World Golf Championships och handlar om fyra tävlingar där de bästa från både PGA-touren och Europatouren tävlar om enorma prissummor.

Hedblom har aldrig tidigare fått chansen, normalt är det bara de 50 bästa i världen som bjuds in, men när nu WGC för första gången kommer till Kina är urvalskriterierna annorlunda.

– Ja, nu får de som har vunnit en tävling förtur, vilket har gjort att Robert Karlsson som är 27:a i världen inte får vara med, berättar Hedblom som ju vann Europatourtävlingen Johnnie Walker Championships i slutet av augusti.

HSBC Champions, som avgörs på Sheshan International GC i Shanghai, är den fjärde och sista WGC-tävlingen för året. Australiensaren Geoff Ogilvy tog hem den första, Phil Mickelson, USA, den andra – och Tiger Woods den senaste. Woods har därmed vunnit 16 WGC-titlar på 30 försök.

Hela denna trio finns även med den här gången, liksom British Open-mästaren Stewart Cink, PGA-mästaren Y E Yang, svenske världsstjärnan Henrik Stenson – ja, i stort sett alla de bästa.

– Det är det som är roligt, att få spela med de bästa i världen. Det är de här tävlingarna man vill spela, konstaterar Hedblom.

Frågan är hur formen är. Efter segern i Skottland, hans tredje på Europatouren någonsin, har han inte riktigt fått till det. 18:e plats, missad cut, 43:e plats, 19:e plats – och så missad cut igen i Singapore förra veckan.

– Jag spelade inget vidare där, men jag har tränat här tisdag och onsdag och det känns bättre och bättre. Jag har börjat slå bollen bättre, säger Hedblom.

– Banan här är jäkligt bra och svår, så man måste spela riktigt bra för att kunna göra något vettigt av det.

HSBC Champions har naturligtvis en helt okej segercheck till hands för den som sopar hem hela rubbet. Nästan 8,5 miljoner kronor rikare blir den som vinner, att jämföra med segerchecken på 2,8 miljoner som Hedblom fick i augusti.

Någon kvalgräns finns inte i tävlingen, Gävlegolfaren får alltså spela alla fyra rundor oavsett hur det går. Blir han sist kan han ändå räkna in cirka 175 000 kronor i prispengar, medan en inte helt orealistisk 20:e plats belönas med lite drygt en halv miljon.

Hedblom slog ut 2.55 natten till i dag och går i samma boll som thailändaren Nirat Chaphai – "King Kong" kallad på grund av sina monsterutslag – och 72:a rankade amerikanen Steve Marino.

Mer läsning

Annons