Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedblom i vinnarläge

Peter Hedblom håller nerverna i schack.

Efter en 64-runda leder han KLM Open i Holland med två slag.

– Jag är glad bara över att få spela bra golf, säger Hedblom, som vid seger säkrar fortsatt spel på Europatouren i två år.

Annons

Hedblom var i delad ledning med fjolårsvinnaren Darren Clarke, Nordirland, inför gårdagens tredje runda på Kennemer G&CC i Zandvoort. Det gjorde Gävlegolfaren, som har en 21:a plats på Europatouren som säsongsbästa, en smula nervös.

– Jag var lite spänd innan, det var ju ändå ett tag sedan jag var i ett sånt här läge, säger han.

Det släppte ganska snart. Hedblom gjorde nämligen birdie på första hålet och lyckades rulla i en eagle från sex meter på hålet därefter.

– Det var en perfekt start, efter det rullade det på. I dag var det en sån runda som man önskar att man hade hela tiden, jag puttade bra, slog bra – ja, det fanns inte nånting att klaga på. Jag behövde inte jobba för par någon gång egentligen.

Hedblom gjorde birdie även på hål åtta och hade då skaffat sig en enslagsledning. Bogeyn på elvan gjorde att Darren Clarke och irländaren Peter Lawrie var ikapp, men när Hedblom därefter gjorde ytterligare tre birdies hängde ingen med längre.

Med den sköna raden 66–66–64 är han 14 slag under par totalt och har två slag tillgodo på Lawrie och ytterligare ett på Clarke. 196 slag är för övrigt det lägsta resultatet efter 54 hål under 2009 års Europatour.

– Jaså, det visste jag inte. Men sånt beror ju så mycket på banan, det underlättar ju att det är par 70 här, säger Hedblom.

Framgången är efterlängtad. Efter en tung säsong – inkluderat de tre raka missade kvalgränserna – har Hedblom halkat ner från en plats bland de hundra bästa till 211:e plats på världsrankingen. I Europatourens penningliga, numera kallad ”The Race to Dubai”, behöver han förbättra sig 40 placeringar från sin 155:e plats för att säkra fortsatt spel på touren.

Om han nu inte går och vinner i dag – då garanteras han spelrättigheter för två år framåt.

Fast det, och att han vid seger kvitterar ut omkring tre miljoner kronor, är inget han fokuserar på just nu.

– Två slag är ingenting i golf. Jag hoppas att jag kan fortsätta spela bra, det är det som är det viktigaste. Fast visst är det roligt att jag har chansen att vinna igen, säger han.

Två gånger tidigare i karriären har Hedblom gått ut som ensam ledare av en Europatourtävling. I Moroccan Open 2006 hade han fyra slags försprång och tog då sin första seger någonsin. 2008 ledde han Malaysian Open med två slag inför de sista 18 hålen, men tappade och föll i särspel.

Året innan hade han tagit sin andra Europatourseger just i Malaysian Open, men den gången kom han från tre slags underläge.

Nu har han chans på sin tredje seger i karriären – och ska passa på att njuta av läget.

– Det är faktiskt en häftig tävling, lite Scandinavian Masters-känsla med mycket folk på banan, säger Hedblom, som slår ut klockan 14 i eftermiddag.

Peter Lawrie, Irland, 35 år

Rankad 174:a i världen, på 58:e plats i Europatourens penningliga. Tog sin första och hittills enda seger på Europatouren i Open de Espana i fjol.

– Han är lite som mig, fast jag har lite mer rutin. Han spelar bra framför allt på linksbanor, en bra puttare som kan bli riktigt tuff att slå, säger Peter Hedblom.

Darren Clarke, Nordirland, 41 år

106:a i världen och 95:a i Europatourens penningliga, där han slutat tvåa inte mindre än tre gånger i karriären. Tog hem två stora titlar i fjol.

– En veteran som jag, men med mer rutin och större framgångar. Han måste ha vunnit över tio tävlingar på Europatouren. Jag spelade med honom på tredje rundan och då gick det lite halvknackigt för honom, framför allt med järnen. Men det kan ändras snabbt, säger Hedblom.

n Duon som jagar Hedblom

Mer läsning

Annons