Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbo och Gävle spelar lag-SM på kanonbana

En kanonbana, säger Högbos coach Roger Andersson efter första dagens inspel inför lag-SM på Barsebäck.
Högbos herrar och Gävles damer är Gästriklands representanter i golfens allra högsta serie. De ställs från i dag mot övrig elit av svenska klubbar under fyra dagars spel, onsdag till lördag.

Annons

Banan Roger Andersson talar om är den så kallade Mastersbanan, den som under flera år använts i Scandinavian Masters. Både på herr- och damsidan kommer dock Barsebäcks båda 18-hålsslingor att användas. Med totalt 36 klubbar i SM-elden torde det behövas.

Vid förra årets lag-SM hamnade Högbo precis under nedflyttningsstrecket – men klarade sig kvar i serien efter återbud från Kungsängen. Nu är förhoppningen att den unga truppen med fyra juniorer ska hålla till lite högre upp i resultatlistan:

– Killarna har lagt på sig ett år och lagets standard bör som helhet vara bättre, säger Andersson

Gävles damer avancerade i fjol från division ett och har i första hand siktet inställt mot att klara nytt kontrakt i elitserien.

– Våra damer är ganska oprövade tävlingsmässigt det här året. De äldre i laget har bara spelat någon enstaka tävling men i stället tränat bra under de senaste veckorna. Och de yngre är i första hand med för att se och lära, säger coachen Niklas Lindström.

Christina Petersson gjorde en lovande insats vid Nordea Tour i Nynäshamn förra veckan och får Py Bengtsson igång spelet som i fornstora dar finns där ett par ankare som kan dra laget fram till nytt kontrakt.

Gävles herrar startar som favoriter vid den andra sammandragningen av division ett. Den spelas över två dagar på Aspebodas bana i Falun och i potten finns en plats till nästa års elitserie.

Gävle har en ledning med åtta slag före Bollnäs. Ytterligare fem slag distanserade ligger Hudiksvall och Rättvik.

– Det kan tyckas som mycket. Men det gäller att hålla i slagen. Första dagens foursome och andra dagens singlar brukar vara nyckeln till bra resultat, resonerar Lasse Flach, coach i Gävle.

Som ställer upp med sitt allra bästa manskap – bortsett från att Peter Hedblom efter Scottish Open föredrar att ladda batterierna inför sin nästa uppgift på Europatouren, Masters på Bro Hof.

Hofors hamnade som femma i mitten av resultatlistan vid det första division 1-mötet i Bollnäs. Laget har elva slag upp till tredje plats – och ungefär lika mycket till en hotande nedflyttning.

– Våra killar trivs bättre i Falun än vad de brukar göra i Bollnäs. Där spelade de stundtals riktigt illa vid första sammandragningen, så nu räknar vi med lite bättre, hoppas coachen Nutte Sjöberg.

I Högbo spelar hemmaklubbens damer för att försöka ta något kliv uppåt från den fjärde plats de hamnade på i Timrå. Åt ledande Upsala GK finns ingenting att göra.

Älvkarlebys herrar spelar i Skepptuna och har hamnat i mitten av tabellen.

FOTNOT: Lag-SM i golf ingår i den mästerskapsvecka för olika idrotter som arrangeras i Malmö under denna vecka.

Mer läsning

Annons