Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joacim Åhlund tog EM-silver i Finland

När Joacim Åhlund, 18, slår ut på första tee vid seriegolfen på hemmaplan kommande onsdag, gör det han som färsk silvermedaljör i EM för pojkar upp till 18 år. Men hade det enbart hängt på Gävlespelaren, skulle Sverige ha vunnit guldmedalj!

Annons

Joacim vann nämligen båda sina matcher mot Tyskland under finaldagen på Pickala Golf i Finland. Däremot sviktade några av hans lagkamrater och efter att legat i ledning med 2–0 efter foursome och sedan med 5–2 i mitten av singelspelet, släppte svenskarna upp sina motståndare, som slutligen kunde vinna den avgörande matchen på 23:e hålet. 3–4 blev slutresultatet.

En nagelbitare av bästa rang, med andra ord. Som tyvärr, för det svenska laget, slutade på fel sätt.

– Det var inte roligt, säger Jocke i telefon från Finland, det såg ju så bra ut länge under matchen.

Finalen inleddes med att Sverige vann båda matcherna i foursome. Jocke spelade som tidigare tillsammans med Felix Pålsson och de vann sin match med 3/2.

I eftermiddagens singelspel sattes Gävlejunioren, precis som i semifinalen, som ankare och därmed som Sveriges avslutande spelare. Han gjorde också sin plikt, även om det blev spännande till slut. Joacim ledde med 2/0 när två hål återstod men tappade 17:e hålet, varefter spelarna delade det 18:e och Joacim därmed vann med 1/0.

I det läget hade Tyskland knappat in i samtliga övriga singlar, och när alla spelat 18 hål var Joacim Sveriges ende vinnare. Däremot stod det lika mellan Marcus Svensson och dennes tyske motståndare, varefter särspel vidtog för att kora en vinnare. Inte bara i den enskilda matchen utan (efter fem speldagar) i hela mästerskapet. Och här delade 18-åringarna hål efter hål innan tysken, Maximillian Schmitt, lyckades avgöra med en vacker birdie på det femte särspelshålet och bli stor hjälte i det tyska laget.

Snopet för svenskarna – och inte minst för Jocke Åhlund, som individuellt var mästerskapets kanske bäste aktör efter sina många dagar av bra spel fram till de två avslutande vinsterna under finalen.

– Jag är nöjd med mitt eget spel, men har mindre betydelse en sån här dag eftersom lagresultatet var det enda som räknades, suckar talangen från Gävle.

Gissa om Jocke är revanschsugen när han på onsdag i stället för landslagsdräkten tar på sig Gävle GK:s dräkt för att tillsammans med sina klubbkamrater försöka manövrera hemmalaget upp till golfens elitserie!

Frille Eriksson

Mer läsning

Annons