Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norske Kristiansen vann genrepet till Gävle Open

Som en förövning inför Gävle Open fredag och lördag spelades häromdagen en minilandskamp mellan ett par av Sveriges och Norges mest talangfulla spelare. Norrmännen, med Anders Kristiansen som primus motor, avgjorde på sista hålet.

Annons

– Han är verkligen bra, betygsätter Daniel Jennevret, som bildade par med Erik Oja. Anders var sex under par efter de första tio hålen och blir säkert svårslagen när det drar ihop sig till spel i Gävle Open.

Den improviserade landskampen avgjordes som bästboll på gamla banan i Gävle, medan Gävle Open spelas på Avan. Anders Kristiansen är 19 år liksom både Jennevret och Oja.

Han har tävlat mot Daniel i både VM- och EM-sammanhang de senaste åren och är rankad bland världens främsta juniorer på amatörsidan. +4,5 står det i hans handicapkort.

– Jag hade bästa individuella resultatet två gånger vid JVM för 18-åringar i Japan, berättar Anders, som kommer från södra delen av Norge, inte långt från svenska gränsen. Daniel har jag spelat mot några gånger. Bland annat när Sverige vann guld vid pojk-VM i Japan.

I Gävle Openhandlar det på herrsidan om en prissumma på 90.000 kronor. Men den får varken Anders, Daniel eller någon av de andra amatörerna konkurrera om. De får nöja sig med hederspriser. På plats när tävlingen inleds på lördag finns i stället bland annat fjolårsvinnaren Christian ”Kricken”Härdin, tidigare Gävlespelare som sedan några år är tränare i Barsebäck.

Årets upplaga av Gävle Open ser ovanligt många duktiga spelare. Inte mindre än 43 herrar har plushandicap. Högst bakom Kristiansen är hans landsman Elias Bertheussen från Trondheim med +3,1 samt Viktor Almström, Viksjö, +2,5.

Till spel kommer också delar av det gamla, klassiska Gävlegänget. Förutom ”Kricken”Härdin även Eric Carlberg, Lidingö, Marcus Norgren, hemmaklubbens tränare, och Ulf Andersson. Alla de bästa från klubbarna i Gästrikland liksom i närområdet ställer också upp.

Totalt 90 spelare (av 114 anmälda) har fått plats i tävlingen som ingår i den svenska minitouren.

Bland damernaär konkurrensen inte lika vass. Madde Hedblom, liksom sin förre manlige klubbkompis ”Kricken”Härdin vinnare av Gävle Open för första gången i fjol, tävlar i år för Arlandastad GK, där hon är tränare. Andra favoritnamn är Rebecca Hedblom, Västerås, och Therése Nilsson, Vellinge. Damernas prissumma ligger på 30.000 kronor.

Mer läsning

Annons