Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu öppnas det 18:e hålet

I dag slås de första golfslagen på Högbos nya och svårare bana. Det 18:e hålet, som varit avstängt under drygt ett år för restaurering, öppnas i dag med bland annat en tävling för klubbens damer.

– Vi har låtit göra om i princip hela hålet, berättar Högbo GK:s anläggningschef Jan Svärdström. Från tee till green. Och med svårigheter på vägen.

Annons

Hålet är bara obetydligt längre än förut. Men med ett stort vattenhinder på 1 200 kvadratmeter strategiskt placerat liksom ett tvärsgående dike och ett till synes knepigt greenområde, blir hålet mer krävande.

– Orsaken till att vi byggt damm och dike är inte i första hand för att försvåra hålet utan för att vi ska kunna leda bort vatten som tidigare ofta gjorde fairway vattensjuk, säger Jan Svärdström

Svårigheterna har kommit så att säga på köpet. 1,5 miljoner kronor kostar kalaset som haft ett par externa företag involverade:

• Arkitekt är Johan Benestam, Stockholm.

• Entreprenören Jeff Kadiz, kanadensare som även varit med om att bygga mästarbanan Bro Hof norr om Stockholm, har omsatt arkitektens teorier till praktisk utformning.

Hela 18-hålsbanan har fått en ny och högre banvärdering.

– Sedan den förra banvärderingen gjordes har det förutom 18:e hålet tillkommit förändringar med betydande vattenhinder både på det första, tionde och tolfte hålet, säger klubbchefen Calle Sandegård. Det betyder att vi både fått göra om många av våra skyltar ute på banan liksom nya scorekort. En ny banguide trycks upp inför nästa år.

Under ombyggnaden har klubben utnyttjat ett par-3-hål för att få totalt 18 hål.

– Det hålet får vi användning för även i framtiden när vi behöver förbättra eller bygga om på något annat ställe, säger Jan Svärdström.

• Fler förändringar på gång redan nu?

– Vi har en så kallad masterplan för hela banan med ytterligare ett antal tänkta förbättringar. Men det får vi ta i den takt klubbens ekonomi tillåter.

FOTNOT: Nästa år fyller Högbo GK 50 år. Klubben har cirka 1 700 medlemmar. Hittills i år har drygt 5 500 betalande gäster besökt klubbens två banor.

Mer läsning

Annons