Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guld för Emil Wingstedt i sprint-EM

Först kom Emil Wingstedt, sedan ingenting. Och så schweizaren Daniel Hubmann. Sveriges och världens obestridde kung på sprintdistansen i orientering har gjort det igen.

Annons

Vid EM i Ventspils, Lettland, blev det på nytt guld för 33-åringen från Växjö som sedan ett antal år tävlar för norska Halden.

Fyra gånger har EM i sprint avgjorts, fyra gånger har segern gått till Wingstedt.

– Jag vet inte hur det kunnat bli så. Men jag tycker att det är väldigt kul att springa sprint. Har inte gått in för det träningsmässigt, annat än att jag siktar på att vara i bra form. Men sedan är det antagligen en typ av orientering som passar mig och så har jag löpförmågan, säger Emil Wingstedt på telefon till TT.

Förutom sitt fyrtal i EM-guld på sprint har han också två VM-guld i disciplinen från Japan 2005 och från Danmark 2006.

Vem som är världens främste i att orientera blixtrande snabbt på korta banor är det alltså ingen diskussion om.

Den här gången blev segermarginalen hela 14 sekunder till schweizaren Daniel Hubmann som tog silvret, en ren utklassning på den 3,3 kilometer långa banan.

Ändå var det Hubmann som kom först in till varvning efter halva banan.

– Jag startade lite lugnt. Det var ganska mycket löpning i början och sedan kom jag in i ett område där jag har gjort några fel. Blev lite stressad men hörde att jag låg fem sekunder efter vid varvningen. Då visste jag att jag hade en bra möjlighet och efter det satt kontrollerna direkt, säger Wingstedt, som har en tuff EM-vecka framför sig.

Redan på tisdagen är det dags för kval i långdistans. Något guldfirande är inte aktuellt förrän EM är över.

Även på damsidan blev det medalj för Sverige.

Där tog Helena Jansson brons, slagen med sju sekunder av den segrande norskan Anne Margrethe Hausken och tre sekunder från silvret som gick till Heli Jukkola, Finland.

– Jag hade inte riktigt räknat med mig själv som en medaljkandidat. Mina ben har inte varit pigga, så jag trodde att om något skulle gå bra den här veckan så var det svår, teknisk orientering. Men det var ganska svårt i dag också så det gick i alla fall, säger Helena Jansson.

Hon har tidigare ett VM-silver i stafett och vann förra säsongen sprinten i nordiska mästerskapen, men nu tog hon sin första individuella medalj i ett riktigt stort internationellt mästerskap.

Banan i lettländska Ventspils gick omväxlande på stadsgator och genom parker.

– På slutet sprang vi genom sanddynerna alldeles ute vid havet så det var riktigt varierande och utmanande, säger Helena Jansson.

Mer läsning

Annons