Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävlegymnaster tävlade på Island

/

Under helgens nordiska mästerskap i Truppgymnastik var Gävle representerat i mixed klassen genom ett samarbete mellan Gefle Gymnastikförening och Västerås Gymnastikförening.

Annons

Gefle-Västerås Mixen hade kvalat sig till NM genom en övertygande vinst på årets SM och fick därmed representera Sverige.

Det var en dröm för många av gymnasterna som gick i uppfyllelse att få tävla internationellt och representera Sverige. Trots många fina individuella prestationer blev det tyvärr lite för många missar för att placera sig högt, och laget placerade sig på en 8:e plats. Deltagarna var ändå väldigt glada och stolta över att få delta i ett NM.

Det andra svenska laget i mixed klassen, från Brommagymnasterna placerade sig på en 4:e plats. Vinnare blev det danska laget Gadstrup.

I herrklassen räckte Brommagymnasternas insats ända till ett silver som blev den bästa svenska placeringen. I damklassen vann ett Isländskt lag, Stjärnan, men Örebro från Sverige knep silver och Höganäs tog bronset.

Laget består av 18 gymnaster, varav 10 representerar Gefle Gymnastikförening. På tävlingen på Island var det tolv som tävlade ochtvå reserver som togs ut till laget. De fyra som inte blev uttagna var ändå med och stöttade laget.

Man tävlade i de tre redskapen som ingår i truppgymnastik. Fristående, som är en koordinerad ”dans” till musik med vissa akrobatiska inslag och obligatoriska moment. Det andra redskapet är tumbling, där man gör tre stycken varv med voltserier. Sex gymnaster är med varje varv, men det behöver inte vara samma sex varje varv. Ett av varven är ett så kallat likavarv, då alla gymnaster gör samma volter. De andra två varven stegras svårigheterna. Det tredje redskapet som ingår i tävlingen är trampett. Med hjälp av en trampett gör gymnasterna olika hisnande volter. Här är det också tre varv med samma upplägg som på tumblingen. Det är den sammanlagda poängen från alla tre redskapen som bestämmer lagets placering.

Mer läsning

Annons