Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldjakt på egen hand

/
  • Under ett års tid har Amanda Engström fokuserat helhjärtat på truppgymnastiken och hennes framsteg har inte gått obemärkt förbi. Nu finns hon med i den trupp som Gefle GF har tagit ut till SM i truppgymnastiken i helgen.
  • Här är Gävlelaget som åker till Lund mot veckoslutet och ska försvara fjolårets guld.

För första gången ska Gefle gymnastikförening delta i SM i truppgymnastik – med ett helt eget lag.
Flera debutanter finns med i 20-mannatruppen, däribland Amanda Engström, 20.
– Just nu är jag inte så nervös, säger hon direkt efter söndagens genrep.

Annons

TV: På egna ben ska Gefle GF ta nytt guld

Tidigare år har Gefle GF deltagit och vunnit SM-guld men då i samarbeten med Uppsala och Västerås.

Så sent som i fjol tog de hem SM-guldet i mixedklassen med Västerås och nu, när de färdas med tåg till Skåne och Lund på fredag, står de på egna ben och har ett givet mål.

– Vi vill försvara vårt SM-guld, inget snack om det. Nu kör vi själva och vill ha tillbaka bucklan, säger tränaren Annelie Branteryd.

Vad är den främsta anledningen till att ni nu kan stoltsera med ett eget lag?

– Vi har byggt mycket underifrån, gjort det här under flera års tid och på så vis höjt deltagarantalet inom truppgymnastiken. Sen ser vi att allt fler flyttar hit tack vare gymnastiken och det är superroligt, säger Annelie Branteryd.

Varför söker de sig just hit?

– Norrut är vi väl den mest framgångsrika föreningen så här långt, då rör de sig väl hitåt. Har de möjlighet att söka högskola, eller för den delen gå högstadiet och gymnasiet här, så har de gjort det.

Men det finns gott om Gävleprodukter i laget också.

Amanda Engström, 20, faller in i det facket.

När hon var i sju-åttaårsåldern testade hon på barngymnastik ute i skolan, fick blodad tand och kom i kontakt med Gefle GF.

– Då började jag med artistisk gymnastik och har hållit på med det till för ett år sedan, säger Amanda Engström.

Viss skadeproblematik och en känsla av att stå still i utvecklingen gjorde att hon förra våren bytte spår och satsade på truppgymnastiken i stället.

– Jag kom inte framåt inom AG.n och sen blev det inte riktigt rätt atmosfär när jag tränade med personer som var så mycket yngre än mig själv, säger Amanda Engström.

När frågan ställs om hur senaste året varit spricker hon upp i ett jättelikt leende.

– Jag måste säga att min utveckling har varit ganska bra. När jag började så körde jag knappt dubbelvolter och nu har jag gått upp till dubbelsträckta, skruvar och sånt. Jag blir tryggare i volterna och har bra koll.

På förhållandevis kort tid har hon gjort stora framsteg och helgens SM-tävling i Lund blir hennes hittills största. Men någon nervositet, det känner hon inte.

– Nej, faktiskt inte. Jag känner att genrepet och träningarna har gått bra och hoppas nu prestera på samma sätt på SM.

Under söndagens genrep finslipades det på sista detaljerna, testade om svårigheten i volterna finns där, om laddningarna sitter och om allt känns som det ska göra.

På söndag kväll får vi svaret om Gefle GF:s guldröm besannas eller inte.

Mer läsning

Annons