Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart flyger Gävletjejen mot EM i Spanien: "Framgång föder satsning"

/
  • Snart packar Gävletjejen Louise Hedberg Lundblad väskorna till EM:

Den sista dagen i mars månad startar EM i trampolin och DMT i Spanien. Sverige har en rekordstor trupp och mitt ibland dem finns en Gävle-gymnast.

Annons

Louise Hedberg Lundblad, Gefle gymnastikförening, togs ut till EM-truppen efter att ha kvalat in i höstas. Nu är det snart dags att packa och åka, först på träningsläger och sedan till Valladolid, Spanien, där EM i trampolin och DMT (dubbeltrampett) avgörs mellan 31 mars och 3 april.

Det är det 25:e europeiska mästerskapet i de två grenarna och över 400 hoppare från 29 länder deltar. Det är första gången som Sverige över huvud taget har ett lag med i damernas trampolintävling på ett internationellt mästerskap.

– Det känns otroligt roligt och inspirerande att vi har en så stor svensk trupp till detta JEM och EM. Speciellt det faktum att vi för första gången har ett seniorlag i damklassen på ett internationellt mästerskap. Det visar på den positiva utvecklingen som vi står i just nu, där toppen på seniorsidan i Sverige har breddats rejält de senaste åren, säger Jenny Söderlund, förbundskapten för trampolinlandslaget.

I och med vinsten i Friendship Cup i Tjeckien i höstas kvalade Hedberg Lundblad in till EM-truppen enligt Svenska gymnastikförbundets kvalgränser.

– Hon har ju kämpat för det, att klara kvalgränsen, så när hon vann tävlingen i Tjeckien var hon klar med det och hon var jätteglad, säger Mikael Lundblad som är både tränare och pappa till Louise.

– Hon blir långsamt bättre. Hon vann ungdoms-SM 2010/2011 och har varit bäst i sin åldersgrupp länge, fortsätter han.

18-åringen började med gymnastik när hon var fyra. I 15 terminer har hon hoppat trampolin och blir den första EM-deltagaren i gymnastik från Gävle någonsin, enligt Mikael Lundblad. Målsättningen för mästerskapet är att hon klarar sig till mitten av resultatlistan.

– Det är väldigt många duktiga från Ryssland, Kazakstan, England...det är så stora grenar, det är ju OS-klasser, så kan hon komma i mitten gör hon en fantastisk prestation.

Är det svenska deltagandet på damsidan ett tecken på att Sverige börjar gå framåt i gymnastik?

– Ja de sista åren har man gått framåt inom trampolin i alla fall. Vi har några som närmar sig toppen och vinner internationella tävlingar och Jonas Nordfors är nära att ta sig till OS. I DMT har Sverige haft några medaljer sista åren, så det går framåt. Det som har hänt är att det är flera som blir duktiga. Den interna konkurrensen gör mycket.

Mikael Lundblad menar att Sverige har långt kvar men ändå närmar sig Kina, USA och Kanada. Men det gamla Östblocket, Ryssland och Kazakstan är en helt annann historia.

– Hon som är ordförande i gymnastikförbundet i Kazakstan är fru till premiärministern. Du ska se deras träningshall, det är den största träningshallen i Kazakstan så de har helt andra förutsättningar. Över huvud taget är gamla Östeuropa väldigt duktiga.

Men med svenska framgångar genereras också satsningar på hallar och fler intresserar sig för sporten. Att få större bredd innebär att det finns större chanser till spetskompetens.

– Det handlar om en nationell satsning. Sverige har varit duktiga med de förutsättningar som vi haft. Och framgång föder satsning. Med förebilder föds kultur, är det några som är duktiga drar de med sig andra. Sociala medier gör också mycket med alla klipp som finns där. Det ligger lite i tiden den här typen av idrott, säger Mikael Lundblad.

LÄS MER: Geflegymnasten uttagen till att representera Sverige i EM

Mer läsning

Annons