Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hade gärna sett mer publik"

/
  • Anders Besseberg, mångårig ordförande i IBU:
  • Stig-Björn Sundell, välkänd profil för massmediacentrret, ser det som en utmaning att locka publik till VC-tävlingarna i Östersund:
  • Mellan 14 000 och 15 000 åskådare. Det blev den totala publiksiffran från årets VC-vecka i Östersund. Målet var 25 000 åskådare.

Publiken svek i VC-premiären i Östersund.
– Jag hade gärna sett mer publik, säger Anders Besseberg.

Annons

Målsättningen var att få in 25 000 åskådare för hela veckan, precis som i fjol. De målen har dock inte infriats.

– I fjol hade vi kanske 20 000 åskådare eller strax under. Vi är inte säkra på årets totalsiffra, men vi kommer inte att nå vårt mål, menar Stig-Björn Sundell i VC-staben.

Här är siffrorna för årets VC-vecka:

Söndag: 2 900 åskådare.

Onsdag: 2 100.

Torsdag: 1 700.

Lördag: 4 100.

Söndag: Mellan 3 och 4 000.

Totalt alltså mellan 14 och 15 000 åskådare. Det är inte en siffra som gör Östersund eller IBU-ledningen särskilt nöjda.

– Jag måste vara ärlig och säga att jag gärna hade sett mer publik, svarar Anders Besseberg på vår fråga.

Läs också: Vladimir Smirnov: "Östersund behöver jobba hårdare"

Besseberg, som är mångårig ordförande i IBU (Internationella Skidskytteförbundet) var som vanligt på plats i Östersund. Vi träffade honom där han stod bakom den norska lagledningen, vid skjutvallen.

Norrmannen instämmer med Vladimir Smirnov i hans analys över publikläget i Östersund. Smirnov vill se att man jobbar hårdare för att locka åskådare från närområdet.

– Jag håller med. Men jag vet att Östersund har provat att få hit publik från andra ställen. Ändå är det mycket bättre nu än tidigare år.

I övrigt tycker Anders Besseberg att VC-veckan i Östersund varit av högsta klass.

– Det har varit toppförhållanden, helt perfekta. En väldigt fin världscupstart. Stadion har också blivit mycket bättre efter utbyggnaden och den är en av de bästa vi har i världen.

Olle Dahlin, vice ordförande i IBU, vill se ett publiklyft de närmaste åren inför VM 2019. Han hakar på Vladimir Smirnov om att sträcka sig utanför länet för att kunna fylla läktarna.

– Jag ser gärna att vi satsar på Sundsvall, ja hela mittbältet, med Tröndelag. Svendsen kommer därifrån och det kan säkert dra publik. Precis som i Anterselva och nere på kontinenten, tror jag att vi kan få publik som åker hit över dagen.

Dahlin vill inte ta något för givet när IBU i april samlas för att besluta om vilka städer som ska få arrangera världscupen för nästa fyraårsperiod, från 2018 och framåt.

Östersund har många fördelar, men publiksiffrorna ligger dem i fatet.

– Det som räddar helheten i Östersund är att vi har så enormt fina förhållanden. Det är väl bara vi och Sibirien som kan arrangera världscupen i november-december, ha-ha!

Läs också: Succédebutanten föll bakåt i jaktstarten: "Hade lite svårt att sova i natt"

Bettan har hittat receptet på framgång – och bakverk

Mer läsning

Annons