Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hagaströmsskrinnare tränade i Norge med bröderna Northug

/
  • Ida Hallberg och hennes svenska skrinnarkompisar i landslaget på besök hos familjen Northug. Den äldre mannen i mitten av bilden är John Northug. Ida Hallberg står tvåa från vänster i vit tröja.
  • På skridsko- och rullskidor. Bröderna Norghug flankerar de svenska skrinnarna, där Ida Hallberg stor som sjua från vänster.
  • Klipp hur Trönder-Avisen.

Hagaströmsskrinnaren Ida Hallberg har redan kört i gång träningen till nästa säsong.
Förra veckan var hon i Norge och tränade – tillsammans med de fruktade norska skidbröderna Northug.
– Men de var riktigt trevliga och gästvänliga, berättar Ida Hallberg.

Annons

Norska toppåkare i längdåkning.

Svenska skrinnare på senior- och juniornivå.

Kopplingen mellan de två grupperingarna finns i norrmannen Terje Haugan på företaget SveaNor fastigheter, som sponsrar det svenska skridskolandslaget och har god kontakt med familjen Northug sedan gammalt.

Därför kunde nio svenska skrinnare tillbringa fyra dagar i norska Mosvik, norr om Trondheim, och träna tillsammans med Petter Northugs yngre bröder Even och Tomas.

Det blev hård träning.

Bland annat en tretimmars löptur i myrmark och tuffa bergssluttningar.

– Vi sprang över myrar, hoppade över nån älv och uppför berg.

– Något sånt har jag aldrig provat på. Det var hårt, men också fantastiskt. Naturen var helt underbar, så man glömde bort hur jobbigt det var, berättar Ida.

Det blev, också, självklart mycket inlinesåkning för de svenska skrinnarna – och för bröderna Northug på rullskidor.

För det handlade om ett utbyte av erfarenhet.

– I myrlöpning så tränar man den muskulatur som används vid skridsko eller skidskejt, säger Tomas Northug till Trönder-Avisa.

– Så jag märkte att svenskarna var mycket nöjda med den träningen. För oss var det intressant att titta på och fundera över hur man tar bra skridskoskär.

Det verkar ha varit god stämning, mellan de norska skidsprintspecialisterna och de svenska skrinnarna.

– Ja, det var riktigt trevligt. Man hade väl en bild av hur Petter Northug är mot svenskar, men hans bröder var supertrevliga, berättar Ida.

I bakgrunden fanns också hela tiden pappa John Northug.

– Vi blev hembjuda på fika, och fick några speciella Northugtröjor, berättar Ida med ett skratt.

– Och John berättade lite grann om Petter också, om hur han motiverade sig själv genom att skapa rivaler. Det var intressant, och det förklarar ju rätt mycket om hur han är.

För 18-åringen från Hagaströms SK var lägret i Norge början på nästa säsong.

En säsong som ska ge lite mer än den förra, när det tog tvärstopp när hon skar sig på sin egen skridsko och inte kunde åka så många juniorvärldscuptävlingar som tänkt. Och dessutom missade chansen att kvala in till ungdoms-OS.

– Det var trist. Men just nu är jag jättemotiverad för träning, och ska verkligen komma i väg och köra tävlingar i juniorvärldscupen i vinter. Och jag hoppas också kvala in till junior-VM, berättar Ida.

FOTNOT: Tomas Northug, 26, var i VM-final i sprint i Falun 2015 och blev sexa, och har vunnit en världscuptävling och har två JVM-guld från 2010. Han petades dock nyligen ur det starka norska längdlandslaget. Even Northug, 20, vann 2015 norska juniormästerskapen i sprint.

LÄS ÄVEN: Nytt bakslag för Hagaström: "Otroligt besviken"

LÄS ÄVEN: Väder och politik i vägen för riktig is i Hagaström

LÄS ÄVEN: Ida Hallberg debuterade i juniorvärldscupen

Mer läsning

Annons