Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hampus och Lana åker till världens största tävling

Annons

DANS. Hampus Norberg och Lana Murphy från Gefle Danssportklubb reser i helgen till världens största danstävling, Blackpool Dance Festival i England.

1920 hölls den första danstävlingen i i Blackpool i den magnifika arenan Empress Ballroom i Wintergarden. På den tiden fanns dock bara vals, twostep och foxtrot.

41 år senare stod även latinamerikanska danser på schemat och därmed lockades dansare från hela världen.

Eftersom det i dagsläget är så många par som ville dansa, utgörs tävlingen av två omgångar: där seniorerna tävlar första veckan i maj och juniorer,16–21, tävlar nu i helgen.

Just juniorklassen äger rum i The Towers, arenan där vackra parkettgolv, balustrader och balkonger skapar en fantastisk inramning och som de svenska tävlingarna har svårt att jämföras med.

Hampus och Lana, som är Sveriges bästa juniorpar i alla tio danserna, är det enda paret från Sverige. De har tidigare deltagit i tävlingens ungdomsklass, 14–15 år, och i år blir det således deras andra tävling i Wintergarden. Där tävlar de mot närmare 300 par upp till 21 år. Än så länge hoppas de bara att det ska gå bättre och bättre för varje år, tills de kanske en dag lyckas ta sig upp till en finalplats – som också är målsättningen.

Paret lägger ned en stor del av sin fritid på dansträning. De har förebilder som de studerar noga för att en dag kunna bli så bra som de är.

Mer läsning

Annons