Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävlelyftarens tunga rekordstöt

Sverige har inte haft en OS-lyftare sedan Anders Bergström satte färg på Atlanta 1996.
Nu vill han ha med sin adept Stefan Ågren till Rio, och anklagar förbundet för inkompetens.
– Han måste lyfta mer för att bli aktuell, svarar förbundskaptenen Jim Gyllenhammar.

Annons

27-årige Stefan Ågren, bosatt i Uppsala, har tagit stora kliv i utvecklingen under de två år han tränats av Anders Bergström på Fyshuset. Vid Norrlandsmästerskapen i Sundsvall i helgen slog han distriktsrekord för södra Norrland, och gjorde ett bra försök på nytt svenskt rekord i stöt, 201 kilo. Med 148 kilo i ryck, också det ett distriktsrekord, blir det 338 kilo sammanlagt.

En respektabel vikt, men än så länge har det inte räckt till för att blidka landslagsledningen. Och Anders Bergström, som vill ha ut sin adept på de stora mästerskapen, är frustrerad.

– Det är tråkigt att inte kompetensen finns för att se vilken potential Stefan har. Jag har kämpat för att få med honom både till EM och VM nu, och jag kan inte förstå varför man inte skickar fler lyftare, säger Anders Bergström och använder en liknelse:

– Det finns många knoppar som kan blomma ut, men man måste vattna dom med motivation och inspiration. Annars vissnar de.

LÄS MER: Ågren Fyshusets första nordiska mästare

Så här säger förbundskaptenen Jim Gyllenhammar:

– Vi vill skicka så många lyftare som möjligt, men vi vill att de ska ha nåt på mästerskapen att göra också, att de är med och tävlar på allvar. Och jag håller inte med Anders, jag tror snarare att det stjälper än hjälper om man är för långt efter. Det kan vara motiverat om det handlar om en ung talang, men är man 25 år och äldre måste man prestera för att få åka.

För att kvala in till OS i Rio, och gå i Anders Bergströms fotspår, finns det två vägar att gå. Antingen ta den plats som Sverige förhoppningsvis får om de som lag blir bland de fem främsta vid EM i Norge i april.

Där finns det dock just nu en trio kvinnliga lyftare i Angelica Roos, Patricia Strenius och Carita Thorén som ligger närmare till hands. Det tror Jim Gyllenhammar är Sveriges största chans att få med en tyngdlyftare till Rio.

Alternativ två är "enkelt": att Stefan Ågren lägger på sisådär 25 kilo både i ryck och stöt, senast vid EM, och kvalar in på egen hand.

– Han har redan styrkan för att göra det, men tyngdlyftning handlar så mycket om teknik och tajming, säger Anders Bergström, som själv lyfte 400 kilo totalt vid OS i Atlanta – dock i den tyngre viktklassen.

Herreliten i svensk tyngdlyftning är mycket tunn, och det beror enligt Jim Gyllenhammar på att förbundet skar ner på juniorer och ungdomar när finanserna var skrala. Han tror dock att Stefan Ågren kan vara med och överbrygga det glapp som uppstått.

– Han har klart potential och jag ser inga hinder till att han inte skulle bli bättre och lägga på ett gäng kilo till om han tränar på.

Stefan Ågren är även en stor talang i styrkelyft och vann SM-guld i både styrkelyft och tyngdlyftning under samma vecka 2014. Tidigare har han även tävlat och vunnit SM-guld i strongman.

LÄS MER: En ny generation tyngdlyftare på Fyshuset

Mer läsning