Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är Gävles nya OS-hopp

/

Med tre VM-silver under de senaste fyra mästerskapen tillhör Gävleparet världstoppen.
Nu satsar Camilla Johansson och Per Noreen på OS i Pyeongchang, Sydkorea 2018 där en ny gren finns på programmet.

Annons

Fyra nya grenar blev under måndagen godkända av Internationella Olympiska Kommittén och ska direkt in på OS-programmet om tre år.

Det är masstart på skridsko, nationstävling i alpint, Big air i snowboard – och mixeddubbel i curling.

– Vi har varit lite involverade i jobbet i kulisserna, berättar Per Noreen. Så det här var ett kul besked. Jag fick faktiskt ett förhandsbesked redan i fredags.

Nu blir det full fart för den nya grenen.

– Redan i augusti ska det arrangeras en tävling på Nya Zeeland där en rad nyheter för främst publiken ska testas. Vi är inbjudan dit, och självklart skulle det vara spännande – men det kostar ju en slant.

Per och Camilla tillhör verkligen världstoppen i grenen som funnits på VM-programmet sedan 2008. Det visar tre silver på de tre mästerskap de spelat de senaste fyra åren.

Och på frågan om OS är intressant kommer svaret snabbt:

– Självklart. Vi hade väl egentligen tänkt trappa ned. Men OS, det skulle ju vara rätt häftigt. Dessutom är vi ju etta på världsrankingen just nu, så det finns all anledning att fortsätta, säger Per Noreen.

Att mixeddubbel i curling kom in på OS-programmet hänger samman med IOK:s önskan att öka tempot i en del sporter. Och mixeddubbel får ses som curlingens sprint.

– Matcherna går fortare. Det är bara sex stenar i varje omgång. Vi spelare sopar vår egen sten – ja, det är kort sagt mer action än i lagtävlingen.

Men det ska inte bara få snabbare. Den intressanta TV-sporten curling ska även bli ännu mer tillgänglig åskådarna.

– Nu kan det vara svårt att se vilka stenar som ger poäng. Men curling ska få ett slags Hawk-Eye som i tennis. Ny teknik ska kunna avgöra direkt vilken sten som ligger bäst till – om det så handlar om millimeter.

Camilla Johansson och Per Noreen har spelat ihop i flera år, och har både rutin och är samspelta. Hur viktigt är det?

– Det är ett lagspel, och det är nyckeln till framgång. Jag har oerhört svårt att se att man kan sätta ihop två bra spelare och tro att man får ett bra lag. Så vi ska visa att vi är bäst i Sverige, och försöka ta den där OS-platsen.

Årets VM går i Karlstad i vår, och det svenska kvalet dit går på hemmaplan i Gävle.

Mer läsning

Annons