Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här får Oliver sitt genombrott

/
  • Här har BK Lokes Oliver Eriksson fått övertaget mot Enköpings BK:s Dayu Zhang.
  • Jimmy Samuelsson besökte Valbo Sportcentrum med sin dotter Amelia, som vann klassen flickor yngre 29 kilo.
  • Oliver   Eriksson.

16-årige Oliver Eriksson försvarade BK Lokes färger i Gävleträffen.
Han vann mot Sverigeettan – och fick sitt genombrott tack vare totalsegern i ungdom 58 kilo.
– Det känns jäkligt skönt, säger Oliver.
Valbo Sportcentrum fick även finbesök under lördagen – i form av den tidigare världsmästaren Jimmy Samuelsson.

Annons

Tillsammans med jämngamla Aron Hising tillhör Oliver Eriksson de brottare som tränar allra hårdast i BK Loke – men som kanske inte fått önskvärd utdelning på tävlingar.

BK Lokes tränare Joachim Söderman beskriver här duon:

– Dom här killarna har gått den svåra vägen, det är inga killar som har rosat marknaden och vunnit särskilt mycket. Men jäklar vad dom tränar, och sånt är kul att se som idrottslärare. Och kanske är det dom som går längst i slutändan.

Söderman imponeras av träningsviljan hos både Oliver och Aron.

– Den kan bära dom långt. Dom tränar sex till sju gånger i veckan och då tre med mig. Aron sätter sig på mopeden och åker från Älvkarleby till Gävle, han spenderar mer tid på mopeden än på träningen, säger Söderman och skrattar.

Förra året vann Aron mot Oliver i norrländska mästerskapen, men i hemmatävlingen Gävleträffen på lördagen var det Oliver som lyckades bäst.

Medan Aron slutade på tredje plats i ungdom 54 kilo vann Oliver sina tre matcher och gick därmed hela vägen i ungdom 58 kilo. Han var den enda från BK Loke som lyckades vinna sin klass.

Oliver slog dessutom till med en rejäl överraskning – för allra första gången vann han mot Sverigeettan Rasmus Åström, Västerås BK, med siffrorna 5–2.

– Det var en väldigt tuff match. Jag har förlorat mot honom minst tio gånger, så det känns jäkligt skönt att jag lyckades vinna. Framför allt eftersom han alltid har varit stöddig mot mig, men inte den här gången, säger Oliver Eriksson med ett leende.

Sista matchen var sedan snabbt avklarad – Oliver vann på teknisk överlägsenhet mot Dayu Zhang, Enköpings BK.

– Det var en skön och enkel match. Det känns jäkligt skönt, eftersom jag haft lite motgångar de senaste tävlingarna.

Joachim Söderman:

– Det här är Olivers genombrott. Spöar man en sån som Åström ger det klang i hela Sverige. För första gången i sin karriär vågade Oliver stå kvar och kliva in i grundpositionen, sånt kräver mod. Jag vet också att Åström är en medgångsbrottare, rullar det in några poäng så rullar alla in. Men får han nåt emot sig så störs han enormt mycket.

Nu har Oliver Eriksson och Aron Hising siktet inställt på ungdoms-SM i Västerås 20–22 februari. Där kommer Oliver att brottas i 54-kilosklassen och Aron i 50-kilosklassen.

– Det blir mitt sista ungdoms-SM och målet är att vinna guld. Jag har tränat stenhårt och mina chanser är mycket goda. Det gäller att ha huvudet på rätt plats, säger Oliver bestämt.

– Chanserna har inte försämrats i alla fall, säger Joachim Söderman.

Gävleträffen fick alltså även finfrämmande på lördagen. Jimmy Samuelsson, som bland annat har ett VM-guld (2002 i 66-kilosklassen) och en fjärdeplats i OS (Aten 2004 i samma viktklass) på meritlistan, besökte Valbo Sportcentrum med sin dotter Amelia.

– Det här är en anrik tävling och jag själv var väl med här för ungefär 20 år sedan. Nu är det första gången för Amelia. Jag älskar brottning och är uppvuxen med den, nu vill jag ge nånting tillbaka för allt jag har fått, säger Jimmy Samuelsson, som är tränare i Huddinge Brottarklubb.

Amelia Samuelsson, som snart fyller nio år, har brottats i cirka två och ett halvt år och på lördagen vann hon flickor yngre 29 kilo efter tre vinster.

Vad är det roligaste med brottning?

– Jag vet inte, det är bara kul.

Jimmy Samuelsson:

– Hon har bättre talang än vad jag hade. Som tränare och pappa vet man allas kapacitet och det viktigaste är att hon vågar brottas. Jag vill få ut hennes kapacitet och att hon ska brottas så bra som möjligt på mattan. Även om hon vinner kan jag vara besviken om hon inte gör det på rätt sätt.

Samuelsson brottar fortfarande själv och har vunnit veteran-VM de fyra senaste åren i 75-kilosklassen (kategori A för brottare mellan 35 och 40 år).

– Jag har svårt att lägga skorna på hyllan. Jag har sagt att jag ska satsa ett år till, säger Jimmy Samuelsson med ett leende.

Gävleträffen såg länge ut att locka ett rekordstort antal deltagare. Cirka 250 aktiva ville vara med, men BK Loke kunde endast ta emot 220 och tvingades neka vissa klubbar. Och i slutändan landade det på 183 deltagare då ett 40-tal föll bort på grund av snökaoset.

Mer läsning

Annons