Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmlund och skicrossgänget siktar högt: "Vi är Sveriges bästa landslag på snö"

/
  • Anna Holmlund vann världscupen förra säsongen. Nu är det dags för premiär och hon siktar högt igen, på en ny totalseger.

Försäsongen är över. Allvaret är nära.
Och det är med stora förväntningar och höga ambitioner de svenska skicrossåkarna tar sikte mot världscuppremiären i Österrike.
– Vi är Sveriges bästa landslag på snö, det vore orimligt att inte ha högt satta mål, säger Anna Holmlund.

Annons

I våras vann hon den totala världscupen. Nu siktar hon lika högt igen.

– Jag vill vinna totalen och Victor (Öhling Norberg) också, i fjol var jag etta och han tvåa – vi får vinna dubbelt den här säsongen i stället. Som lag gjorde vi det otroligt bra förra året och blev näst bäst i världen, jag tycker att det är otroligt bra, säger Holmlund.

En försäsong som förstås kantats av jakten på snö är över, nu väntar världscuppremiär i österrikiska Montafon med kval på fredag och finaler på lördag.

– Det känns superkul, jag längtar. Jag vill alltid tävla och det känns bra att det drar i gång på allvar. De senaste veckorna har vi varit i Saas-Fee i Schweiz och i Hemavan.

Två avslutande träningsveckor med olika karaktär.

– Saas-Fee är en världscupbana, hemma i Hemavan körde vi mer fart, tempo och trixiga starter. Det har varit olika fokus och tillsammans har det blivit bra. Vi är så bra förberedda vi kan vara. Det är klart att det har varit lite besvärligt med att det har varit så lite snö, men det är lika för alla. Och man får jobba med det man har.

Förbundskapten Erik Iljans säger att du är starkare än någonsin – håller du med?

– Jag hoppas det, jag har fått träna ett år till och blivit ett år klokare. Det känns bra i kroppen och jag har tydliga mål med vad jag vill göra, säger Holmlund som precis fyllt 28.

Det är inget mästerskap den här säsongen – påverkar det dig på något sätt?

– Nej, jag vet inte varför det skulle göra det. Jag vill alltid åka fortare, jag vill vinna och jag har samma fokus som alltid. Det är klart att en VM-medalj smäller högt och att ett OS är viktigt.

Nu väntar världscuppremär i Österrike – i den nya skicrossorten Montafon.

– Det är många nya orter den här säsongen, jag tror att det är fem nya ställen vi ska till. Det är superkul och bra med nya upplevelser, det känns jätteinspirerande, säger Holmlund som njuter av det sällskap "skicrossfamiljen" innebär.

– Vi trivs väldigt bra tillsammans, från aktiva till ledare. Det är ett väldigt tacksamt gäng att jobba med.

LÄS MER: Victor Öhling Norberg om vikten av att blicka framåt.

LÄS MER: Holmlund favorittippad – Näslund avvaktar.

Mer läsning

Annons