Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsprojekt ska underlätta nyanländas väg in på arbetsmarknaden

/

Idrottsrörelsen kan hjälpa unga att komma in i arbetslivet eller studier. Det visar projektet Lobben som nu både får fortsätta och utökas med en integrationsdel för nyanlända och asylsökande.
– Det känns jätteroligt. Det är härligt att vi får förtroendet att testa för en ny målgrupp också, säger initiativtagaren Maria Norling.

Annons

Projektet Lobben drivs av Jämtland/Härjedalens idrottsförbund tillsammans med förbunden i Gävleborg och Västernorrland och syftar till att stärka unga arbetssökandes självkänsla och förbättra deras chanser att komma in på arbetsmarknaden. Projektet hade en framgångsrik första period 2012–2014.

– Vi hade ett mål på att 50 procent skulle gå vidare till arbete eller studier. Det slutade med att närmare 70 procent gick vidare, berättar Maria Norling, verksamhetsledare på Sisu Idrottsutbildarna.

Läs också: Unga arbetslösa får nystart

Förra veckan kom beskedet att projektet förlängs med stöd från Europeiska socialfonden, ESF, och i går kom ytterligare en tidig julklapp för projektet. Lobben blir ett av 20 projekt som beviljas projektmedel från Tillväxtverket för att underlätta vägen till jobb för nyanlända och asylsökande.

– Vi vet att det är en positiv merit att ha erfarenhet från idrottsvärlden som jobbsökande. På samma gång vinner idrottsrörelsen på det här, säger Norling.

Projektet för asylsökande kommer att bli ett så kalla pilotprojekt och pågå under vårterminen 2016 medan den EU-finansierade delen för unga som varit långtidsarbetslösa redan har klart för en fortsättning till och med vårterminen 2017.

– Det känns jätteroligt. Det är härligt att vi får förtroendet att testa för en ny målgrupp också. Vi kommer att söka för att få fortsätta med delen för asylsökande efter tiden för pilotprojektet, säger Norling, som också berättar att projektet är förankrat hos både statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

Under våren kommer både långtidsarbetslösa och asylsökande vara tillsammans hos idrottsföreningar eller företag från måndag till torsdag för att sedan avsluta veckan med utbildningsdagar tillsammans med Sisu. Projektet kommer att drivas i Gävle och Hudiksvall i Gävleborgs distrikt.

Projektet kommer att innehålla cirka 20 ungdomar och asylsökande i åldrarna 18–24 år som får praktikplatser hos föreningar eller företag.

Läs mer: Idrottsrörelsen ska hjälpa arbetslösa ungdomar

Mer läsning

Annons