Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga svenska skidor att dansa naken för

Jag vet tre saker med säkerhet:

Ingen i det svenska vallateamet fick se några åkare komma indansande nakna i vallabussen (som Björgen lovade sitt gäng).

Ingen i det svenska vallateamet längtar väl heller efter direkt efter den synen (vem gör det?)

Och det var Northug som klädde av resten av skidvärlden under herrarnas skiathlon, i en skidstriptease som alla vet är hans finalnummer.

Annons

Men först som sist:
Skiahtlon, masstart med skidbyte, dubbel jaktstart, kärt barn (OS i fjol) har många namn och pågår i 30 000 meter för herrar.
Marcus Hellner gjorde 500–600 meter av dessa rejält pulshöjande. Trots allt.
Trots att den olympiska mästaren var slagen, fastoljad i den norska snön och den världsberömda sosse-skidåkningen som uppfanns i Vancouver var lika föråldrad som allting s-märkt.
Men ändå.
Vem kommer där i Hellnerbacken, om inte Hellner själv.
Va, nä, det kan väl aldrig gå? Nej, det kunde det inte. Det fanns inte en fysisk chans. Men det var en värdig sorti ur loppet av den svenske sprintermästaren från i torsdag.

Och!
Marcus Hellner plockar fram det bästa ur Petter Northug, så här sa mannen som nu på allvar startat Världs-Petterskapen om att svensken dök upp där han brukar i backen:
"Det var extra motivation att Hellner var med på slutet. Det är den duellen många har kommit för att se och jag är nöjd med resultatet."
Northug fick ett lopp som han ville, hitta positionen där under slutvarvet (så skickligt), och stod rätt på skidorna där det skulle avgöras.
Det är dock 110 procent som behövs. Minns ni Björn Dählie, som slog knock på sig själv och låg i snön länge, länge efter sina segrar. Northug försvann efter mållinjen vid ett staket nedanför där jag följde loppet, och det tog en stund att trassla fram honom ur tevesladdarna och reklamskyltarna.

Northug hade silver, har nu guld. Till skillnad från Marit Björgen, som i dag jagar sitt tredje rak på 10 km klassisk stil, så är dock nästa distans Northugs svagaste. 15 km-loppet är det enda som genomförs med individuell start.

Vad är man säger i ishockey: What happens on the ice, stays on the ice.
I skidkretsar, i alla fall i Holmenkollen, översätter vi direkt till: "Whats happens in the smörebue, stays in the smörebue.
Ingen av de svenska åkarna krävde riksrätt mot Larry Poromaa och det svenska vallagänget. Men att de åkte på ett skidmaterial som inte var varken guld, silver, brons eller något annat värt i går var tydligt
Ni såg Daniel Richardsson klassiska skidor utför, ni såg Marcus Hellners. Tiden stod nog stilla där i teverutan.
Att handskas med längdskidor är som att bolla med glödande materia. Man får vara försiktig, nån lite för hård strykning med vallan – och det suger som i går.
Ett misslyckande är tillåtet, men i dag måste de svenska skidorna fungera i damloppet. Det är ändå oerhört långt fram till medaljerna som Björgen och Kowalczyk ska fördela mellan sig.

...Dario Cologna, där har ni också en favorit som försvann ned i resultatlistan. Nr 24 ("Allt gick fel, skidorna, taktiken, jag")

Ändå gav skiathlonloppet några positiva svenska formbesked, när man skrapar bort lite felvallning. Richardsson blir livsfarlig på 15 km klassisk stil på tisdag och startsträckan i stafetten på fredag; Johan Olsson (16:e i går) rör sig uppåt och Anders Södergren (20:e) är vid liv.

...det går så bra för Norge att gamla hjältar som Vegard Ulvang (längdchef hos internationella skidförbundet numera) och Anette Böe hoppas på guld för andra nationer.
Jag tror inte de får se så mycket sånt.

Mer läsning

Annons