Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders siktar på superligan

Han gör god äppelpaj, gillar geografi i skolan och så har han ett imponerande spelsinne på innebandyplanen. 18-årige Anders Nygren från Sandviken är en av Innebandygästriklands klarast lysande stjärnor.

– Om fem år vill jag spela i superligan och det ”stora” landslaget, säger november månads junior med ett leende.

Annons

Redan förra året fick Albas talangfulle forward Anders Nygren chansen i U19-landslaget, trots att han var ett år för ung.

– Då var man inte så kaxig, men det kändes jättehäftigt, säger Anders med ett leende och berättar att han fick spela back i landslaget.

– Jag kan spela både back, forward och center, men jag är inte så sugen på att stå i mål. Målvakterna blir ju alldeles blåslagna...

Även i år fick han chansen i den blågula dressen. För en månad sedan spelade han Euro Floorball Tour i Brno, Tjeckien och det blev två mål och lika många assist.

– Nu i år var jag ju mer rutinerad och nu var det de yngre som kom till mig med frågor, säger han stolt och berättar att han satsar på att komma med i landslaget när det är dags för Finnkampen i februari.

För två säsonger sedan gjorde han några matcher med Albas A-lag och förra säsongen tog han en ordinarie plats i A-laget. Då blev det 20 mål och nio assist på 22 matcher i den vita Alba-tröjan.

Den här säsongen har det blivit fem mål på nio matcher för killen med det imponerande spelsinnet från Stensätra.

– Det är klart att man har som mål att bli bättre varje säsong, och gärna göra fler mål. Men jag känner mig inte så stressad att det inte har blivit så många mål än. Vi har elva matcher kvar, så jag känner ingen panik.

– Jag har utvecklats på andra sätt. Jag har fått mer ansvar och mer förtroende i laget och det betyder mycket, kanske mer än målen, säger Anders som är en viktig kugge i Alba.

– Han är en förebild för alla ungdomar i Alba. Han är otroligt ödmjuk, en bra ambassadör för vår idrott och han har viljan för att verkligen bli bäst, säger Anders tränare Roger Collin.

Och visst vill Anders spela med de allra bästa.

– Att spela med Alba i Superligan vore en dröm. Om fem år hoppas jag i alla fall att jag spelar i superligan och är med i det ”stora” landslaget, säger han.

Anders drömmer även om OS någon gång i framtiden. Internationella Innebandyförbundet har länge kämpat för att få med sporten på OS-programmet och målet är att vara med på OS 2020.

– Då är jag 29, det är ju inte för sent. OS vore väldigt, väldigt häftigt, säger han och berättar att innebandy är en stor idrott i norden men att den växer i bland annat Malaysia och USA.

Cykling, skidskytte och fotboll tillhör favoriterna för månadens junior som spenderar mycket, mycket tid framför Eurosport.

– Ja, jag älskar sport. Jag tittar på all sport. Det blir mycket skidor nu på vintern.

– Men jag tittar inte bara på tv, lägger han till med ett skratt och berättar att han umgås mycket med kompisar.

Anders, som går i trean på samhällsprogrammet med idrottsinriktning, berättar att det blir mycket skolarbete, och en hel del träning förstås.

– Men det känns aldrig jobbigt med all träning. Jag tycker att det är så himla roligt med innebandy så det är värt all tid man lägger ner.

– I bland är det ju tungt, men då känns det nästan skönt att få gå och träna och träffa kompisarna i laget, säger han.

Alba har inlett säsongen lite knackigt men vann en av säsongens viktigaste matcher – den mot ärkerivalen GGIK.

– Jag trodde att vi skulle vinna, och det kändes i laget att vi var många som trodde på vinst. Vi har varit så nära så länge nu så det var på gång, säger Anders och fortsätter,

– Man både hatar och tycker om Godis, det är de matcherna man ser framemot hela säsongen.

– Jag tror att vi är nog till och med större rivaler än man tror...

Mer läsning

Annons