Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre Albabacken: "Går inte och hänger läpp"

/
  • Thomas Holmgren tar sig fram i Göransson Arena. Tidigare Albabacken gjorde ett mål när Sverige körde över Schweiz med 10–2 i den andra matchen i Euro Floorball Tour.
  • 1 515 åskådare letade sig till Göransson Arena för att se Sverige ta en ny seger i Euro Floorball Tour.

Ny seger i Champions Cup – och andra raka SM-guldet i Globen förra lördagen.
Tidigare Albabacken Thomas Holmgren har haft en ny strålande säsong i Falun.
– Det är inte så att man går och hänger läpp om dagarna, säger Holmgren med ett leende efter Sveriges 10–2-seger mot Schweiz i Göransson Arena.

Annons

Innan Alba och Aston blev Sandvikens AIK gjorde Storviksfödde backen Thomas Holmgren tre A-lagssäsonger i Alba.

Därefter blev det fyra säsonger i Umeå City och en säsong i Dalen innan Holmgren nu har två succéartade säsonger i Falun bakom sig.

Det har slutat med dubbla guld i Champions Cup och två raka SM-guld, där Linköping besegrades i årets SM-final förra lördagen i Globen.

Extra skönt för Holmgren, som föll med Dalen i SM-finalen mot just Falun 2013.

– Första guldet var det ren glädje, i år var det mer en lättnad att vi klarade det. Vi hade en otrolig press på oss när vi gick in i slutspelet. Ingen pratade om något annat lag när Pixbo åkte ur redan i kvartsfinalen. Samtidigt brukar vi vara bra på att spela under press, säger Thomas Holmgren, som gjorde 2–2-målet i finalen som Falun vann med 6–4.

Nu har han skrivit på ett nytt tvåårskontrakt med klubben.

– Vi är ett skönt gäng och det har blivit som en andra familj. När framgångarna kommer också är det inte så att man går och hänger läpp om dagarna direkt. Det var skithäftigt att spela inför vårt rosa hav i Globen, säger Holmgren.

Hur ser du på att Gävle GIK tagit klivet upp till högsta serien?

– Det betyder supermycket, det visar alla smågrabbar i distriktet att superligan inte är så långt borta om man ligger i. Nu är det viktigt för Gästrikland att GGIK hänger kvar. Jag hoppas att lagen i Gästrikland släpper dom spelare som GGIK behöver för att hålla sig kvar. Det kanske skulle svida nu, men på sikt är det viktigt. Det är också viktigt att GGIK lyckas behålla guldklimparna man redan har.

– Sedan tycker jag det är tråkigt att SAIK åkte ur allsvenskan, glappet mellan SSL och division 1 är stort. Det hade behövts ett lag i allsvenskan också.

Den här helgen är Thomas Holmgren tillbaka på hemmaplan med landslaget, som på lördagen krossade Schweiz med 10–2 i den andra matchen i Euro Floorball Tour – vilket är den första landslagssamlingen sedan VM i december.

– Det är skitkul att spela inför familj och vänner. Vi ser det här som en nystart på en tvåårsperiod där VM i Riga 2016 blir höjdpunkten. Nu jobbar vi in lite nya grejer.

Något särskilt?

– Vi ska bli lite svårare att läsa, det är viktigt att inte fastna i samma spår.

Holmgren gjorde också ett mål mot Schweiz, och det betydde 7–2 i slutet på den andra perioden.

– Vi körde en uppspelsvariant och jag fyllde på ända fram till mål. Jag vet inte var deras back tog vägen och jag blev helt ren. Det var bara att slå in bollen i målet, säger Holmgren.

Vad säger du om motståndet?

– Det är en nystart även för Schweiz, dom har gjort en utrensning efter VM och nu är Pixbos förre coach David Jansson förbundskapten där. Dom har en ung trupp.

I eftermiddag spelar Sverige sin sista match i Euro Floorball Tour i Göransson Arena – mot Finland.

– Det är det tuffaste motståndet. Men jag hoppas på fullsatt och bra stämning, då ska det gå vägen, säger Thomas Holmgren.

Mer läsning

Annons