Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Konstruktiv kritik är bra åt båda håll"

Det är rent märkligt vilka ideer som kan poppa upp när man sitter ensam i en bil och kör.
Fråga bara Gävle GIK:s innebandytränare Marcus Hansson.
– Mycket av mitt nytänkande kommer just från såna stunder, säger Marcus och skrattar samtidigt som han funderar över nya hyss som kan användas i dagens seriefinal mot Årsta.

Annons

Bara den här säsongen har han lanserat det där med att byta målvakt mitt under pågående match – ungefär som handbollstränarna gör. Något helt nytt i innebandyvärlden och Godis två målvakter såg ut som frågetecken när Hansson lade fram det hela före en match.

– Men vi gjorde 4–0 i den perioden där vi använde det här systemet. Nu har vi analyserat det hela och det finns i tanken att testa det igen.

Att bryta ner varje match i små delmål är också Hanssons grej. Nu senast efter matchen mot Mora fick hela laget enligt en överenskommelse springa 20 minuter i pågående snöstorm då laget släppte in mer än fyra mål.

– Jag är inte rädd för att göra nya saker. Vi hade släppt in för mycket mål ett tag och det håller inte när vi möter riktigt bra motstånd. Därför kom den här grejen med kollektiv bestraffning. Vi gjorde det första gången mot Öjebyn och då blev det bara två i baken. Mot Mora slarvade vi alldeles för mycket och det fick den här konsekvensen för spelarna.

Nytt är också de möten som genomförs före varje måndagsträning. Här snackas den förra matchen igenom, hur den kommande veckan ser ut och framför allt nästa fight. Alla får säga sitt och det ska vara högt i tak.

– Konstruktiv kritik är bra åt båda håll. Ibland kan det bli riktigt högljutt och vi drar över en kvart innan träningen kan börja. Men det är en viktig del och när vi är färdiga är det alltid rent. Inget skitsnack förekommer, förklarar Hansson.

Ifjol passade han också på att plocka ut målvakten fast laget ledde stort de sista två-tre minuterna bara för att få öva på den spelformen i skarpt läge.

– Det ger så väldigt mer än att göra det på träning när det inte betyder så mycket, motiverar Hansson.

Marcus kör bil i jobbet fem-sex timmar varje dag och då finns det tid att grunna över saker som hur ett innebandylag kan utvecklas. Han gör det också som ung och relativt oprövad tränare. Han kom in i Godis ifjol då David Ahlmark blev sjuk och Marcus egen spelarkarriär i Faluns superligalag förstörts av en skada.

– Jag som aldrig har haft något sug efter att bli tränare heller. Helt mogen att stå framför en grupp spelare i Godis var jag väl inte heller utan kände mig för mycket kompis med dom. Jag hade ju spelat med de flesta bara året innan.

Men så blev det och 28-åringen, som tidigare dessutom spelat division 2-bandy och division 5-fotboll hemma i Dalarna, har gjort succé. Ifjol blev laget tvåa och nu toppar Godis tabellen tillsammans med dagens motståndare Årsta från Uppsala.

– Självklart är det ett bra innebandylag. Men jag tycker vi är bättre och därför ska vi vinna det här. Jag tror att det i slutskedet kommer att stå mellan oss och Sirius vilket lag som kommer att vinna serien.

Godis har en bra blandning mellan gammalt och ungt. Till exempel är Alex Svensson 35 år och John Rundberg 17...

– Alla är lika viktiga. Är du bra på träning så är du med och spelar i matcherna. Det är min filosofi och då spelar gamla meriter ingen roll, säger Marcus.

Matchen mot Årsta i eftermiddag är förstås viktig. Seger och det ser riktigt bra ut när halva serien är spelad.

– Vi har ett frågetecken för Henrik Esbjörnsson som varit rejält förkyld ett tag. Det är förstås ett stort avbräck. Men vi går för seger.

Känner vi Marcus Hansson rätt har han ett eller annat ess i rockärmen att kasta fram. Det har ju blivit ett antal timmar i bilen den här veckan också...

Mer läsning

Annons