Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska innebandyn behålla bredden – skrotar distriktslag

Tidig selektering får barn att sluta idrotta.
Därför har innebandyn tagit bort sina yngre distriktslag.
– Ett distriktslag är elittänkande, och det krockar med vår nya modell, säger Tommy Hellstrand som är ungdomsansvarig i Gästriklands innebandyförbund.

Annons

Både fotbollen och ishockeyn vill ta bort tabellräknandet upp till och med 12 år. I ungdomsfotbollen införs det 2017 (i Gästrikland räknas tabeller först för 13-åringar redan i dag) och i ishockeyn finns förslaget nu ute på remiss bland distrikten.

Effekten som båda förbunden söker är att få fler att idrotta längre. Forskning visar att det är i åldern 13-15 år som de stora avhoppen sker, och enligt statistik från Riksidrottsförbundet har det föreningsledda idrottandet bland ungdomar i Gästrikland minskat med 18 procent på tio år.

Men inte bland yngre barn, det är i tonåren nedgången finns. Frågan om varför barn slutar idrotta är komplex, men ett ökat fokus på resultat och prestation i tidiga tonåren anses vara en bidragande faktor.

Gästrikefotbollen har sin första selektering i 14-årsåldern i form av distriktslag och elitlägret för 15-åringar i Halmstad är det tydligaste beviset för vilka som tillhör toppen i kullen.

Gästrikehockeyn gör sitt första urval i 15-årsåldern och den truppen tunnas sedan successivt ut för att sugas upp i Brynäs U16 och TV-pucken.

Spelare som är födda tidigt på året är överrepresenterade både i distriktslag och ungdomslandslag och kritikerna menar att uttagningarna grundar sig på fysisk mognad i stället för potential.

Men innebandyn har skrotat sina distriktslag och SM i samma ålder, och infört breddläger i stället, både nationellt och lokalt. I Gästrikland alternerar lägren mellan Gävle och Sandviken vid sex tillfällen under året, där alla 14- och 15-åringar som vill är välkomna. I U16 först bildas ett första distriktslag, och även då finns parallell verksamhet för de som inte platsar och som kan vara "late bloomers".

– Ett distriktslag är elittänkande, och vi ska inte ställa något barn åt sidan förrän de är 16 år. Vi vill ha bort tävlingsinriktningen fram tills dess och att spelare slutar för att de inte kommer med i distriktslaget, säger Tommy Hellstrand.

Grunden är det nationella förbundets nya SIU-modell (Svensk innebandys utvecklingsmodell) som slår fast att elitverksamheten tidigast får ske från 16 års ålder.

– Innebandyn ligger i framkant skulle jag vilja säga, och det handlar om att behålla fler spelare inom sporten och idrotten över huvud taget. Där tror jag att vi kommer ta spelare från exempelvis hockeyn där elitsatsandet sker i yngre åldrar.

Ungdomstränare för barn i åldern 10-13 år bjuds in till breddlägren för att ta med sig idéerna och träningsmetoderna hem till sin egen klubb.

– Vi får med oss fler och fler ungdomstränare på det här. Alla barn ska förberedas på det som kommer senare, och inte tränas för att vinna nästa match. Hur den och den matchen slutade är det ändå ingen som kommer ihåg en vecka senare.

Mer läsning

Annons